Τις απόψεις της για τον κανονισμό της ΡΑΕ σχετικά με τις Σημαντικές Βιομηχανίες που περιλαμβάνονται στο έκτακτο σχέδιο δράσης της Αρχής υπέβαλε η ΔΕΔΑ.
Αναλυτικότερα, η εταιρεία υποστήριξε τα εξής:
Η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση στη ιστοσελίδα της το κείμενο για τη μεθοδολογία διακοπής των Σημαντικών βιομηχανιών, ζητώντας την έγγραφη θέση των ενδιαφερομένων.
Με δεδομένο ότι ο Διαχειριστής καλείται να εκτελέσει Απόφαση της ΟΔΚ, κατόπιν σύνταξης από τη ΡΑΕ τελικού καταλόγου με τους ομαδοποιημένους (ανά κλάση) καταναλωτές των Σημαντικών Βιομηχανιών, προκύπτει μια σειρά από ζητήματα, τα οποία έχουν ως εξής:
  1. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπ’ όψιν ότι προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια των δικτύων διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης της ΔΕΔΑ, επιβάλλεται να διατηρηθούν οι συνθήκες ελάχιστης πίεσης, που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη τροφοδότηση όλων των Τελικών Πελατών και των σταθμών διανομής.
  2. Ο ελάχιστος χρόνος προειδοποίησης για την επικείμενη διακοπή ή τον περιορισμό της τροφοδοσίας, θα ορίζεται κατόπιν συμφωνίας με τον εκάστοτε βιομηχανικό Τελικό Πελάτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ισχύουσες συνθήκες λειτουργίας και παραγωγής του, όπως αυτές θα γνωστοποιούνται στο Διαχειριστή και θα κοινοποιούνται στη ΡΑΕ.
  3. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπ’ όψιν ότι για την εφαρμογή της διακοπής ή του περιορισμού της τροφοδοσίας του βιομηχανικού Τελικού Καταναλωτή, απαιτείται εύλογο χρονικό διάστημα, ειδικά για τους μεγάλους βιομηχανικούς Τελικούς Πελάτες (άνω των 100.000MWh ετησίως), προκειμένου να μην υπάρξουν ζημιές λόγω υδραυλικού πλήγματος.
3.1. Ο χρόνος αποκατάστασης της τροφοδοσίας, θα πρέπει να γνωστοποιείται, εάν αυτό είναι εφικτό, στο Διαχειριστή, καθώς και στον Χρήστη Διανομής που εξυπηρετεί τον εν λόγω βιομηχανικό Τελικό Πελάτη, πριν τη διακοπή της τροφοδοσίας του τελευταίου.
3.2. Επίσης, σύμφωνα με τη διαδικασία αποκατάστασης της τροφοδοσίας, πρέπει να προηγηθεί αυτοψία της εσωτερικής εγκατάστασης (έλεγχος στεγανότητας). Εφ’ όσον ο έλεγχος αυτός είναι επιτυχής, ακολουθεί η πλήρωση της εσωτερικής εγκατάστασης, η οποία, για τους μεγάλους βιομηχανικούς Τελικούς Πελάτες, γίνεται σταδιακά και με αργό ρυθμό.
  1. Πρέπει να καταστεί δε σαφές ότι σε περίπτωση που η διακοπή ή ο περιορισμός της τροφοδοσίας οδηγήσει σε βλάβες στον παραγωγικό εξοπλισμό μιας βιομηχανίας, τυχόν ζητήματα αποζημιώσεων δεν βαραίνουν το Διαχειριστή καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
  2. Η απόφαση της εν θέματι μεθοδολογίας, πρέπει να περιλαμβάνει διάταξη πως σε περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης στο σταθμό τροφοδοσίας της βιομηχανίας με υπαιτιότητα του Τελικού Πελάτη (παρακώλυση πρόσβασης στο μετρητή), είτε προβλέπεται διακοπή είτε περιορισμός της τροφοδοσίας, ο Διαχειριστής προχωρά στη διακοπή της τροφοδοσίας με επέμβαση στην Εξωτερική Εγκατάσταση, ενώ τα προκύπτοντα κόστη θα βαραίνουν απ’ ευθείας και αποκλειστικά τον Τελικό Πελάτη.
  3. Η γνωστοποίηση της απόφασης διακοπής ή του περιορισμού της τροφοδοσίας του εκάστοτε βιομηχανικού Τελικού Πελάτη, γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Άρθρο 17 του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύων Διανομής (ΦΕΚ Β 3726/12.08.2021).