Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη επίσκεψη εργασίας στελεχών του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού RWE, οι οποίοι βρέθηκαν στη χώρα μας σε συνέχεια του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη με τη ΔΕΗ για κοινές επενδύσεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στόχος της επίσκεψης, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ήταν το MoU «να μπει σε ράγες υλοποίησης» με τις δύο πλευρές να προχωρούν την συνεργασία σε τρεις άξονες:
Πρώτον να εξεταστούν επιτόπου τα πεδία αλλά και τα έργα που θα προχωρήσουν στο πλαίσιο της συνεργασίας.
Δεύτερον να εξεταστούν οι δυνατότητες για χρηματοδότηση των έργων και τρίτον να μπει το πλαίσιο και να καταρτιστούν οι ομάδες εργασίας ώστε το MoU να εξελιχθεί σε συγκεκριμένη επιχειρηματική συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας είχαν επαφές στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας, στην περιοχή για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον να υλοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2 GW. Υπενθυμίζεται ότι για την περιοχή της Δ. Μακεδονίας καταρτίζεται master plan για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα το σχεδιασμό που συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας, η συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας μέσω της επιχειρηματικής συμφωνίας μεταξύ ΔΕΗ και RWE τοποθετείται χρονικά για τα τέλη του έτους.
Σημειώνεται ότι χθες οι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας, επισκέφθηκαν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου και είχαν συνάντηση με τον ΥΠΑΝΕ, κ. Α. Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Ν. Παπαθανάση, τον υφυπουργό, κ. Ι. Τσακίρη ενώ το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας εκπροσωπήθηκε από τη γενική γραμματέα, κα. Αλ. Σδούκου.
Καθοριστική άλλωστε για την επιτυχία του εγχειρήματος της κοινής επένδυσης ΔΕΗ – RWE θα είναι η ταχύτητα έκδοσης των απαιτούμενων αδειών. Επίσης κατά πληροφορίες οι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας είχαν ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά κίνητρα του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
Βάσει του μνημονίου κατανόησης η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισφέρει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1GW ενώ ακόμη 1GW προβλέπεται να εισφερθεί από την RWE, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση project προς εξαγορά. Σε πρώτη φάση μάλιστα, είναι πολύ πιθανό η συνεργασία να ξεκινήσει με έργα μικρότερης ισχύος και στην πορεία το κοινό καλάθι της συνεργασίας να ενισχυθεί περαιτέρω με νέα project.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr