Η χαλαρή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην καθημερινότητα και στις οικονομικές δραστηριότητες αλλά και οι προετοιμασίες για το άνοιγμα της αγοράς αποτυπώθηκαν στα στοιχεία της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που καταμετρά ο ΑΔΜΗΕ.
Στο μηνιαίο δελτίο ενέργειας για τον Μάρτιο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έδειξε οριακή ανάκαμψη 1,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Είναι για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες διαρκούς πτώσης και η δεύτερη στο 12μηνο των lockdown εξαιτίας της πανδημίας που η κατανάλωση ρεύματος γράφει μπροστά θετικό πρόσημο. Η προηγούμενη ήταν τον περασμένο Νοέμβριο με αύξηση 3,1%. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η κατανάλωση υποχώρησε έναντι των αντίστοιχων περσινών μηνών κατά 9,5% και 6,5%.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Διαχειριστή, η ίδια τάση της ανάκαμψης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτυπώνεται και για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, οπότε και η ζήτηση ήταν μειωμένη κατά 5,2% σε σχέση με το πρώτο περσινό τρίμηνο, ενώ το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είχε σημειωθεί βουτιά 8,1%.
Πάντως, η ηλεκτροπαραγωγή για τον Μάρτιο ήταν υψηλότερη κατά 19,9% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2020 με όλες τις πηγές ηλεκτροπαραγωγής να δίνουν περισσότερες Γιγαβατώρες σε σχέση με πέρυσι: Υδροηλεκτρική (+54,1%) καθώς οι βροχές ευνόησαν την αξιοποίηση των ταμιευτήρων, λιγνιτική (+40,9%) λόγω των αυξημένων αναγκών τηλεθέρμανσης σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, φυσικό αέριο (18%) και ΑΠΕ (9,3%).
Οι μονάδες φυσικού αερίου και οι ΑΠΕ ήταν και αυτόν τον μήνα κυρίαρχες στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστά συμμετοχής στο 37% και 38%, και ακολούθησαν οι λιγνιτικές με 18% και οι υδροηλεκτρικές με 8%.
Στην αγορά λιανικής οι θέσεις των παικτών δεν διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα, σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Η ΔΕΗ κατάφερε για δεύτερο μήνα να κρατήσει το μερίδιο της στο 65,1%, η Protergia της Mytilineos τσίμπησε… το ποσοστό της στο 7,95% από 7,8%, ο Ήρων έχασε ελάχιστο από το ποσοστό του αφού τον Μάρτιο ήταν στο 6,22% από 6,33%, ενώ ανεπαίσθητες ήταν οι μεταβολές της Elpedison (4,83% από 4,84%), της NRG (3,85% από 3,88%) και Watt & Volt (2,6% από 2,69% τον Φεβρουάριο).

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: ot.gr