Την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του του Αιγύπτιου Υπουργού Ηλεκτρικής Ενέργειας, κ. Mohammed Shaker και του Πρέσβη της Κύπρου στην Αίγυπτο Χάρη Μορίτση.
Στο επίκεντρο της συνάντησης συζητήθηκε η εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της αιγυπτιακής εταιρείας ηλεκτρισμού EEHC και της κυπριακής εταιρείας Euro Africa για διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Egypt Independent, oι δύο χώρες συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τη μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με το έργο, το οποίο αποσκοπεί να μετατρέψει την Αίγυπτο σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ αφρικανικών και ευρωπαϊκών χωρών.
Το έργο θα συνδέει την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Κρήτη με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο μέσω θαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και αναμένεται να στηρίξει τον στρατηγικό σχεδιασμό της Αιγύπτου για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και ενεργειακής ασφάλειας.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Ισμαήλ Σέριφ προήδρευσε συνάντησης του ανωτάτου συμβουλίου ενέργειας, στην οποία ζήτησε να εκπονηθεί μια ετήσια στρατηγική για τις νέες χρήσεις της ενέργειας και να εκπονήσει έκθεση σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού από το 2016 και μετά.
Η Αίγυπτος σχημάτισε μια ανώτατη επιτροπή για τη μετατροπή της Αιγύπτου σε ενεργειακό κόμβο το 2017, ώστε να θέσει μια στρατηγική για τη μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό κόμβο για την ενέργεια.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τρία στάδια
Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής του έργου, την προετοιμασία εκθέσεων και τη μελέτη των διαθέσιμων επιλογών.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη διαμόρφωση της στρατηγικής εργασίας ώστε να δοθεί στην Αίγυπτο η δυνατότητα να καταστεί εμπορικός κόμβος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Η τρίτη φάση θέτει έναν εκτελεστικό σχεδιασμό και ένα πρόγραμμα εργασίας βασισμένο σε ένα χρονοδιάγραμμα και θα παράσχει την επιχειρησιακή και υλικοτεχνική γνωμοδότηση για να ξεπεραστούν ενδεχόμενα εμπόδια.