Τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα σχέδια ανάκαμψης από την υγειονομική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η COVID-19 είναι βιώσιμα και θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Αυτή τη θέση υποστηρίζουν παγκόσμιοι επενδυτικοί όμιλοι που διαχειρίζονται κεφάλαια τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ενώ ορισμένα μέλη των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν κάνει δηλώσεις σχετικά με το πως θα το επιτύχουν αυτό, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους «ρυπαντές» του πλανήτη όπως είναι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει κάποιο σαφές σχέδιο.
Τα επενδυτικά fund θεωρούν ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά όπως σημειώνουν, οι επενδυτές χρειάζονται μακροπρόθεσμες πολιτικές, οι οποίες θα αντικατοπτρίζουν τη συμφωνημένη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Εκκλήσεις για πράσινη ανάκαμψη
Η παρέμβαση έρχεται τη στιγμή που όλο και περισσότερες κυβερνήσεις αρχίζουν να σχεδιάζουν την άρση των περιορισμών οι οποίοι προκάλεσαν αλυσιδωτές επιπτώσεις στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας όπως είναι οι μεταφορές, ο τουρισμός αλλά και ο ενεργειακός κλάδος.
«Τα σχέδια ανάκαμψης που επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή θα εκθέσουν τους επενδυτές και τις εθνικές οικονομίες σε κλιμακούμενους χρηματοοικονομικούς, υγειονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους τα επόμενα χρόνια», ανέφεραν σχετικά.
Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε επικίνδυνα, βραχυπρόθεσμα έργα υψηλής έντασης εκπομπών, σημειώνουν οι συγκεκριμένοι όμιλοι, οι οποίοι περιλαμβάνουν την Ομάδα Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή, μέλη των οποίων απαρτίζουν το BlackRock (BLK.N).
Τα χρήματα για την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας θα ήταν προτιμότερο να δαπανηθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και βιώσιμης υποδομής συντελώντας έτσι στην επίτευξη του στόχου των καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι βιομηχανίες, τα κτήρια και οι μεταφορές, επισημαίνουν.
Παρόμοιες εκκλήσεις για πράσινη ανάκαμψη έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva αλλά και από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres προέτρεψε την ομάδα των G20 να κάνει περισσότερα ζητώντας να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την αντιμετώπισης της κρίσης από τον Covid-19 για να επιταχύνει την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Πηγή: insider.gr