Το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης στο Λαύριο, ως λύση για την αντιμέτωπης της λειψυδρίας στην Αττική, εξετάζει η ΔΕΗ, σε συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ, και ενώ το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται σε αναζήτηση της βέλτιστης, ταχύτερης και οικονομικότερης λύσης στο πρόβλημα.
Σε μια συγκυρία όπου υπό τις σημερινές συνθήκες ανομβρίας, η Αττική υπολογίζεται ότι θα έχει νερό το πολύ για ακόμη 4 χρόνια, το σενάριο αφορά τη κατασκευή από τη ΔΕH ενός εργοστασίου αφαλάτωσης που θα μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο και μετά θα το πουλάει στην ΕΥΔΑΠ. Ο υποψήφιος χώρος βρίσκεται στη μεγάλη και ανεκμετάλλευτη έκταση του Ενεργειακού Κέντρου Λαυρίου και προσφέρεται, καθώς έχει απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα.
Το αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Χάρης Σαχίνης τη Παρασκευή στη διάρκεια του «Olympia Forum V» σε πάνελ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και με αντικείμενο τη λειψυδρία. Εδώ και μια τριετία, όπως είπε, έχει ξεκινήσει συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Γιώργο Στάσση, ώστε η τελευταία να αναπτύξει στο Λαύριο, σε χώρο όπου στεγάζονταν οι παλαιές ηλεκτροπαραγωγικές της μονάδες, μια μονάδα αφαλάτωσης που θα τροφοδοτεί με πόσιμο νερό το Λεκανοπέδιο.
Στο ερώτημα κατά πόσο πρόκειται για σχέδιο που παραμένει στο τραπέζι, ο κ. Σαχίνης το άφησε ανοικτό, λέγοντας ότι η αφαλάτωση χρειάζεται ενέργεια, τα κόστη της οποίας πέφτουν, και ότι είναι μια λύση που μελετάται μαζί με άλλες για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο Λεκανοπέδιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συζητήσεις με τη ΔΕΗ δεν έχουν σταματήσει. Η τεχνολογία υπάρχει, ο χώρος του Λαυρίου ανήκει ιδιοκτησιακά στην επιχείρηση, άρα έχει ξεκάθαρο νομικό καθεστώς, επομένως η τυχόν λήψη μιας τέτοιας απόφασης θα σήμαινε ότι η επένδυση θα μπορούσε ενδεχομένως να ολοκληρωθεί ταχύτερα και οικονομικότερα έναντι άλλων λύσεων που ίσως ξεπεράσουν το ορόσημο της 4ετίας.
Αν και είναι πολύ πρόωρο να μιλήσει κανείς για αποφάσεις, η λύση του Λαυρίου βρίσκεται στα «υπόψιν» του ΥΠΕΝ, το οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμη ποιο πλάνο συμφέρει περισσότερο, αυτό της ΕΥΔΑΠ ή εκείνο των αφαλατώσεων, με όλα τα σενάρια να τίθενται σύντομα σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει για το θέμα υπό τον κ. Σκυλακάκη.
Τα έργα της ΕΥΔΑΠ, οι χρόνοι και το ΥΠΕΝ
Σημειωτέον ότι η ΕΥΔΑΠ προωθεί για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική, ένα δικό της μεγαλόπνοο έργο, όπως είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβρη, της απόληψης νερού μέσω σηράγγων από δύο ποτάμια της Ευρυτανίας για την ενίσχυση της τεχνητής λίμνης του Ευήνου, για το οποίο η προκαταρκτική μελέτη παραδόθηκε στην ΕΥΔΑΠ την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε στο συνέδριο ο κ. Σαχίνης.
«Ένα τέτοιο έργο, αφού γίνει η τελική μελέτη, θέλει περίπου 2 χρόνια για να κατασκευαστεί», είπε ο Διευθύνων της ΕΥΔΑΠ, για να τον διακόψει ο Θ. Σκυλακάκης λέγοντας ότι «ενδιαμέσως θα πρέπει να γίνει και η διαγωνιστική διαδικασία», με τον υπουργό να υποννοεί ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει το ακριβές χρονοδιάγραμμα ενός τόσο σύνθετου project, λόγω τυχόν προσφυγών από περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικές αντιδράσεις, κλπ.

Γράφει ο Γιώργος Φιντικάκης – Πηγή: euro2day.gr