Στην ανάγκη της ταχείας και ασφαλούς μετάβασης των ηλεκτρικών δικτύων στην εποχή της πράσινης ενέργειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Μανουσάκης αποκάλυψε ότι το περασμένο Σάββατο, 2 Απριλίου, η συνολική ζήτηση της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές σε ποσοστό 68%, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου που είναι η πράσινη μετάβαση με τις ΑΠΕ απαιτεί ανάπτυξη δικτύων και υποδομών αποθήκευσης ενέργειας.
Ο ΑΔΜΗΕ, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ, συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, αυξάνοντας παράλληλα τις διεθνείς διασυνδέσεις, δημιουργώντας ικανό ηλεκτρικό χώρο για ΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται να αγγίξει τα 29 GW μέχρι το 2030.
Παράλληλα, όπως προσέθεσε ο ίδιος σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις, ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις των υλικών κατασκευής και στην ανάγκη ανακοστολόγησης των συμβάσεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Γιαρέντης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης) ανέφερε ότι σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ενώ ο ρυθμός εγκρίσεων αιτημάτων κινείται με ταχύτατους ρυθμούς.
Ειδική αναφορά έκανε στον λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ο οποίος το 2022 αναμένεται να κλείσει με πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την προσέλκυση περισσότερων παραγωγών και επενδύσεων.
Αναφερόμενος στις υψηλές αποδόσεις στις ΑΠΕ, οι οποίες, όπως σημείωσε ο κ. Γιαρέντης, καθορίζονται από την αγορά, οι ΑΠΕ είναι αυτές που όταν εισέρχονται στο σύστημα ρίχνουν τη μέση τιμή του ρεύματος. Για τις υποδομές αποθήκευσης, προέβλεψε ότι θα περάσουν από τον δύσκολο δρόμο ωρίμανσης των ΑΠΕ, δηλαδή θα αντιμετωπίσουν υψηλά κόστη και καθυστερήσεις.
Ο κ. Γιάννης Καρύδας, διευθυντής ΑΠΕ και αποθήκευσης του ομίλου Κοπελούζου παρουσίασε το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Αιγύπτου, το οποίο μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο καθαρής ενέργειας στην περιοχή και στην Ευρώπη.
Παράλληλα, συμβάλει στην απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, ενώ ενισχύει και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, καθώς το σχέδιο διασύνδεσης έχει λάβει υπόψιν του όλες τις διακρατικές συμφωνίες και συνθήκες.Το έργο προβλέπει χωρητικότητα 3.000 μεγαβάτ, μήκος 920χμ και προϋπολογισμό 3,6 δισεκ. ευρώ. Οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και οι οριστικές θα προχωρήσουν σε συνεργασία με την αιγυπτιακή πλευρά και τις αρμόδιες εθνικές αρχές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της CenergyHoldings, κ. Αλέξανδρος Μπένος, υπογράμμισε τη σημασία της τεχνογνωσίας στην ηλεκτρική διασύνδεση, κάτι στο οποίο συμβάλλει ο Όμιλος, με διεθνή παρουσία σε 70 χώρες και με την ανάληψη απαιτητικών έργων διασύνδεσης στην Ελλάδα.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο έργο που καταρρίπτει τα ρεκόρ, δηλαδή στη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, για τον ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καλωδιακή διασύνδεση παγκοσμίως, μήκους 178 χλμ, καθώς και τη βαθύτερη (1000 μέτρα).
Επίσης, πραγματοποίησε, το πρώτο στο είδος του έργο, τη σύνδεση υποθαλάσσιου δικτύου στα βελγικά ύδατα της Βόρειας Θάλασσας. Συνεπώς, όπως ανέφερε ο κ. Μπένος, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη. Σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς και τεχνογνωσία. Κι όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν προωθούνται νέες διασυνδέσεις όπως, μεταξύ άλλων, αυτής με την Αίγυπτο, ή με την Αλβανία, την Τουρκία, όπως είχε προαναφέρει ο κ. Μανουσάκης.
Το ενδιαφέρον αυτό πάνελ, με τίτλο τη δημιουργία ενός πράσινου δικτύου, συντόνισε ο δημοσιογράφος του energypress.gr κ. Θοδωρής Παναγούλης.