Την ώρα που οι μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ακονίζουν τα ξίφη τους έπειτα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 40% έως το 2030, η Δανία δίνει το πρώτο μεγάλο «χτύπημα» στις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, σε 12 χρόνια σκοπεύουν να απαγορεύσουν τελείως τα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη και πετρέλαιο. Παράλληλα, θα λάβουν σύντομα μία σειρά μέτρων προκειμένου οι Δανοί πολίτες να στραφούν προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Νορβηγίας.
Προκειμένου να δελεάσουν τους καταναλωτές, θα μειώσουν τις τιμές των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων μέσω φοροαπαλλαγών, θα προσφέρουν δωρεάν στάθμευση στο κέντρο των πόλεων, ελεύθερη κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες, ελεύθερη διέλευση στα διόδια κι άλλα.
«Θέλω η Δανία να ακολουθήσει μία πιο πράσινη κατεύθυνση, να αποτελέσει μία χώρα που να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την κλιματική αλλαγή. Να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην αυτοκινητοβιομηχανία και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 2030, δηλαδή σε μόλις 12 χρόνια, σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε την πώληση νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων» δήλωσε ο Δανός πρωθυπουργός.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος – Πηγή: zougla.gr