H αύξηση πληθυσμού, η αστικοποίηση, η ανάπτυξη και η άνοδος του πολιτιστικού επιπέδου έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των μικρών οικισμών στην Ελληνική επικράτεια και την απαίτηση για παροχή νερού στους οικισμούς για χρήση Ύδρευσης – Άρδευσης. Η παροχή νερού καλύπτεται από ένα σύνολο κλειστών αγωγών που λειτουργούν υπό πίεση και σκοπό έχουν την μεταφορά και την διανομή του νερού από τις περιοχές αποθήκευσης στις περιοχές κατανάλωσης.
Ως οικισμός νοείται κάθε διακεκριμένο οικιστικό σύνολο το οποίο αναφέρεται στην τελευταία απογραφή ως οικισμός με πληθυσμό μέχρι και 2.000 κατοίκους ανεξάρτητα εάν ο Δήμος ή η Κοινότητα στον οποίο υπάγονται έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 2.000 κατοίκους. Μικροί οικισμοί θεωρούνται όσοι κατά την τελευταία απογραφή είχαν σαν πληθυσμό μέχρι και 200 κατοίκους ή μέχρι 100 οικοδομές.
Τα βασικά απαιτούμενα στοιχεία που εξετάζονται για την παροχή νερού στους μικρούς οικισμούς και προκύπτουν από μελέτη είναι:
  1. Η πηγή υδροληψίας.
  2. Η ημερήσια και ωριαία παροχή νερού προς τον οικισμό.
  3. Ο σχεδιασμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής του νερού.
  4. Ο σχεδιασμός των απαιτούμενων αντλιοστασίων.
  5. Τα συστήματα βελτίωσης, παρακολούθησης και ελέγχου της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
  6. Η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων.
Οι πηγές υδροληψίας των μικρών οικισμών μπορεί να είναι από το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης πόλης στους οποίους ανήκει ο οικισμός, από δεξαμενές, από πηγάδια, γεωτρήσεις, ποτάμια, λίμνες (φυσικές – τεχνητές) αλλά ακόμα και από την θάλασσα (ύπαρξη εγκατάστασης επεξεργασίας νερού). Βασική προϋπόθεση οι οικισμοί να τροφοδοτούνται με καθαρό και πόσιμο νερό η οποία είναι υποχρέωση των τοπικών Οργανισμών Ύδρευσης – Αποχέτευσης.
Εικόνα 1: Πηγή υδροληψίας από γεώτρηση για μεταφορά νερού προς οικισμό | Πηγή: Wilo Hellas Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ
Η συνηθέστερη πηγή υδροληψίας για οικισμούς είναι οι γεωτρήσεις (εικόνα 1). Το ανεπεξέργαστο νερό της γεώτρησης, μεταφέρεται με υποβρύχια αντλία γεώτρησης προς δεξαμενή – δεξαμενές αλλά και προς το δίκτυο απευθείας. Οι αντλίες μπορούν να τοποθετηθούν εντός γεώτρησης, εντός δεξαμενής, εκτός δεξαμενής (εντός πιεστικού μανδύα εικόνα 2), σε ποτάμια και λίμνες. Το νερό πριν από την διανομή του προς τις καταναλώσεις (Οικισμό) θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία (καθαρισμός – απολύμανση).
Εικόνα 2: Υποβρύχιες αντλίες γεώτρησης τοποθετημένες εντός πιεστικού μανδύα για την μεταφορά νερού | Πηγή: Wilo Hellas Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ
Η Wilo ως ειδικός στα συστήματα άντλησης μπορεί να προσφέρει την λύση με την υποβρύχια αντλία γεώτρησης σειρά ZETOS (εικόνα 3). Με υψηλό υδραυλικό βαθμό απόδοσης έως και 84,5% και συνολικό βαθμό απόδοσης (υδραυλικός – ηλεκτρικός) έως και 75%, μεταφέρεται το νερό με τον πιο ενεργειακά αποδοτικό, και οικονομικό τρόπο με αποτέλεσμα το χαμηλό κόστος κύκλου ζωής.
Η κατασκευή της αντλίας είναι από χυτό ανοξείδωτο χάλυβα κατά AISI316 (DIN EN 1.4408), διαθέτοντας πιστοποίηση για πόσιμο νερό. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής της υποβρύχιας αντλίας από χυτό ανοξείδωτο χάλυβα Duplex (DIN EN 1.4517), για την μεταφορά θαλασσινού νερού προς εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού (Μονάδες αφαλάτωσης). Η χρήση της αντλίας ZETOS με τα κατάλληλα συστήματα αυτομάτου ελέγχου (Ηλεκτρικός πίνακας κίνησης και ελέγχου, INVERTER, τηλεμετρία κ.α.), και με ένα αποδοτικά σχεδιασμένο δίκτυο, θα προσδίδει ένα αποτέλεσμα που θα είναι η αποδοτική και αξιόπιστη παροχή νερού προς τον οικισμό.
Εικόνα 3: Υποβρύχια αντλία γεώτρησης σειρά ZETOS υψηλής ενεργειακής απόδοσης | Πηγή: Wilo Hellas Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ
Άλλη πηγή υδροληψίας είναι η μεταφορά νερού από δεξαμενές ή από την απευθείας τροφοδοσία από αγωγούς, με χρήση αντλητικών συγκροτημάτων. Η Wilo έχει την δυνατότητα να προσφέρει λύση με την χρήση πιεστικών συγκροτημάτων WiloSiBoost Smart Helix EXCEL (εικόνα 4), με συστοιχία σε παράλληλη λειτουργία πολλαπλών κατακόρυφων πολυβάθμιων ανοξείδωτων αντλιών. Οι αντλίες φέρουν ενσωματωμένους μετατροπείς συχνότητας (Inverters).
Οι ηλεκτρικοί κινητήρες είναι σύγχρονοι (EC) με τεχνολογία μόνιμού μαγνήτη για ρότορα, υψηλής απόδοσης κατηγορίας IE5. Ο ηλεκτρικός πίνακας κίνησης και ελέγχου του πιεστικού συγκροτήματος τύπος Sce, λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο τις μεταβολές σε παροχή και πίεση των αναγκών του δικτύου και προσαρμόζει ανάλογα των ρυθμίσεων που έχουμε κάνει, την λειτουργία του, καλύπτοντας τις μεταβαλλόμενες ανάγκες. Το πιεστικό συγκρότημα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με συστήματα διαύλου (Lon-Bus, Modbus TCP, BACnet, MSTP, BACnet IP), για την μεταφορά σημάτων αλλά και ελέγχου. Έγκριση WRAS/KTW/ACS για όλα τα μέρη των αντλιών που έρχονται σε επαφή με το υγρό (τύπος EPDM). Επίσης υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς από την Wilo της υπηρεσίας Wilo Care.
Εικόνα 4: Πιεστικό συγκρότημα νερού Wilo- SiBoost Smart Helix EXCEL, υψηλής απόδοσης | Πηγή: Wilo Hellas Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ
Με την συγκεκριμένη υπηρεσία Wilo Care και την τοποθέτηση Smart Gateway SC, στο σύστημα τα δεδομένα μεταφέρονται στο Cloud, παρέχοντας την απόλυτη εξυπηρέτηση (εικόνα 4α).
Εικόνα 4α: WiloCare – το ολοκληρωμένο πακέτο σέρβις για τις υπάρχουσες αντλίες και τα συστήματα Wilo | Πηγή: Wilo Hellas Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ
Τα βασικά πλεονεκτήματα του Wilo Care:
  1. Μια υπηρεσία που εγγυάται λειτουργική αξιοπιστία και ασφάλεια κόστους.
  2. Είστε διαρκώς ενημερωμένοι για την τρέχουσα κατάσταση του συστήματός σας, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ενέργειας και πιθανών βελτιστοποιήσεων ή δυσλειτουργιών.
  3. Μπορείτε να ελέγξετε πόσο αξιόπιστες είναι οι διαδικασίες σας ανά πάσα στιγμή – τόσο από άποψη τεχνολογίας όσο και κόστους.
Στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί υπέργειος οικίσκος, η Wilo έχει την δυνατότητα να προσφέρει λύση προκατασκευασμένου αντλιοστασίου EMUPORT, για υπεδάφια εγκατάσταση (εικόνα 5 και 5α), με περίβλημα κατασκευασμένο από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), διπλού δομημένου τοιχώματος. Στο προκατασκευασμένο αντλιοστάσιο υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης πιεστικού συγκροτήματος με επιφανειακές αντλίες ξηρής λειτουργίας καθώς επίσης και υποβρύχιες αντλίες γεώτρησης εντός πιεστικού μανδύα.
Εικόνα 5: Προκατασκευασμένο αντλιοστάσιο με περίβλημα διπλού δομημένο τοιχώματος από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) με ενσωματωμένο πιεστικό συγκρότημα ύδρευσης για παροχή νερού | Πηγή: Wilo Hellas Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ
Και στις δυο περιπτώσεις το αντλιοστάσιο περιλαμβάνει τον ηλεκτρικό αυτοματισμό καθώς επίσης και όλες τις ειδικές υδραυλικές διατάξεις και είναι έτοιμο για τοποθέτηση. Μετά πραγματοποιούνται οι απαραίτητες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές συνδέσεις εξωτερικά, με το αντλιοστάσιο και είναι έτοιμο προς λειτουργία. Για την εγκατάστασή τους δεν απαιτείται κατασκευή φρεατίου, είτε από οπλισμένο είτε από απλό σκυρόδεμα.
Εικόνα 5α: Πιεστικό συγκρότημα πολλαπλών αντλιών σε παράλληλη σύνδεση εντός προκατασκευασμένου αντλιοστασίου με περίβλημα διπλού δομημένο τοιχώματος από πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) | Πηγή: Wilo Hellas Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ
Τα βασικά πλεονεκτήματα:
  1. Απόλυτη ευελιξία σχεδιασμού με πλήθος επιλογών σύμφωνα με τις ανάγκες σας.
  2. Μοναδική απλότητα και ευκολία στην μεταφορά και την εγκατάσταση.
  3. Εξαιρετική αντοχή και ιδιαίτερα μεγάλος χρόνος ζωής (100 έτη), με δεκαετή γραπτή εγγύηση για όλα τα μέρη που είναι από πολυαιθυλένιο.
  4. Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
  5. Απόλυτη στεγανότητα, καμιά διαρροή ή ξένη εισροή.
  6. Εξαιρετική αισθητική προσαρμογή στον περιβάλλοντα χώρο.
  7. Κατασκευή αντλιοστασίων και αντλιών από τον ίδιο κατασκευαστικό οίκο.
  8. Δυνατότητα τοποθέτησης ακόμα κι εντός δρόμου, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα δομικά έργα για τα εφαρμοζόμενα επ’ αυτών φορτία, ενώ δύναται να συνοδεύονται και από στατική μελέτη για αντοχή σε φορτία 40 τόνων, εφόσον απαιτείται.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης του βρόχινου νερού, η Wilo έχει την δυνατότητα να παρέχει την λύση με συγκροτήματα αξιοποίησης του βρόχινου νερού RainSystem. Το βρόχινο νερό συλλέγεται από τις στέγες ή την αυλή σε δεξαμενή αποθήκευσης και το συγκρότημα αξιοποίησης του βρόχινου νερού RainSystem, αναλαμβάνει αυτόματα να τροφοδοτήσει με νερό τις καταναλώσεις του κήπου, τα καζανάκια και εν γένει τις υδροληψίες που δεν λαμβάνεται πόσιμο νερό.
Εικόνα 6: Το συγκρότημα αξιοποίησης του βρόχινου νερού RainSystem | Πηγή: Wilo Hellas Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ
Τα συγκροτήματα αυτά έχουν ενσωματωμένους τους αυτοματισμούς ελέγχου και λειτουργίας τους. Στην περίπτωση που η δεξαμενή αποθήκευσης δεν διαθέτει βρόχινο νερό, τότε το συγκρότημα κάνει αυτόματη εναλλαγή χρήσης νερού από την δεξαμενή αποθήκευσης του βρόχινου νερού στο δίκτυο πόλης, μέσω ενσωματωμένου δοχείου το οποίο συμπληρώνεται αυτόματα. Προσοχή: Απαιτείται σαφής διαχωρισμός του δικτύου βρόχινου νερού από το δίκτυο πόσιμου νερού.

Άρθρο του Στάθη Καραμέρη | Τεχνολόγου Γεωπόνου | Προϊστάμενου Πωλήσεων στο Τμήμα Πωλήσεων Δημοσίων Έργων της Wilo Hellas Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ