Σε ένα project ξεχωριστής σημασίας συνενώθηκαν τα επενδυτικά σχέδια της Τέρνα Ενεργειακή και της Elica (του ομίλου Κοπελούζος) για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική ανάρτηση που έχει γίνει στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ».

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ προβλέπει την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 950 MW στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Τα προ ετών σχέδια των δύο εταιριών ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΕΛΙΚΑ προέβλεπαν την κατασκευή αιολικών σταθμών ισχύος 1.000 MW, η κάθε μία, δηλαδή αθροιστικά 2.000 MW.
Τα αιολικά πάρκα θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο. Για την απορρόφηση της ενέργειας που παράγεται, στο σχεδιασμό προβλέπεται η ανεξάρτητη διασύνδεση του νησιού στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου, με εκτιμώμενο μήκος περίπου 320 χλμ. Θα ξεκινά από την περιοχή Κορακιά και θα καταλήγει στην Αττική, στο Κέντρο Υψηλής Τάσης των Αχαρνών και θα υπάρχει αμφίδρομη ροή ενέργειας.
Με τα αιολικά έργα, όπως περιγράφεται στο επενδυτικό σχέδιο θα υπάρξει ετήσια αντικατάσταση των ακριβών θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που εκτιμάται στα 185 ευρώ ανά MWh. Οι Έλληνες καταναλωτές θα εξοικονομήσουν περίπου 100 εκάτ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς τόσο είναι το κόστος που επιβαρύνονται από τις χρεώσεις ΥΚΩ.
Επιπλέον, με την υποβρύχια διασύνδεση εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης δεδομένου ότι το υποβρύχιο διασύνδεσης θα είναι αμφίδρομης ροής (όσες ώρες υπάρχει περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα, αυτή θα διοχετεύεται στο ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα και στις τυχόν ώρες όπου υπάρχει έλλειμμα, αυτές θα καλύπτονται από τις θερμικές μονάδες του διασυνδεδεμένου συστήματος).
Επίσης το έργο φέρνει μείωση του κόστους για τη ΔΕΗ με τον παροπλισμό των πετρελαϊκών μονάδων και τη θέση τους σε ψυχρή εφεδρεία. Έτσι η ΔΕΗ εξοικονομεί σημαντικές δαπάνες προμήθειας πετρελαίου και συντήρησης αυτών των σταθμών. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου θα απασχοληθούν περίπου 1.000 άτομα και στη φάση της λειτουργίας 300.