Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στον αραβικό κόσμο, συνδέεται με το εθνικό δίκτυο και αναδεικνύεται σε σημαντικό περιφερειακό ορόσημο.
Η μονάδα 1 του εργοστασίου Barakah των ΗΑΕ – ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στον αραβικό κόσμο – έχει συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια ιστορική στιγμή που του επιτρέπει να παράσχει καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια σε εκατομμύρια κατοίκους και να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο, το σχεδιάζουμε εδώ και 12 χρόνια», δήλωσε ο Mohamed Al Hammadi, Διευθύνων Σύμβουλος της Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC), στον Dan Murphy του CNBC.
Η μονάδα 1 είναι η πρώτη από τους τέσσερις συνολικά αντιδραστήρες, οι οποίοι όταν λειτουργούν πλήρως, αναμένεται να παρέχουν το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΑΕ και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα κατά 21 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σύμφωνα με την ENEC. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με τις εκπομπές άνθρακα 3,2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων ετησίως.
Η χώρα του Κόλπου με σχεδόν 10 εκατομμύρια κατοίκους είναι το νεότερο μέλος μιας ομάδας 31 χωρών που υλοποιούν project πυρηνικής ενέργειας. Είναι επίσης η πρώτη νέα χώρα που εγκαινίασε πυρηνικό σταθμό σε τρεις δεκαετίες, η τελευταία ήταν η Κίνα το 1990.

Πηγή: insider.gr