Στο Ντουμπάι ο υψηλότερος πύργος ηλιακής ενέργειας

Το τεράστιο ηλιακό πάρκο «Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ» στο Ντουμπάι, που διαθέτει περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες, αναμένεται να αποκτήσει μία επέκταση 700 μεγαβάτ, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου ηλιακού πύργου στον κόσμο.

Η πρώτη φάση του ηλιακού πάρκου Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ τέθηκε σε λειτουργία το 2013 με ικανότητα παραγωγής 13 μεγαβάτ. Η δυναμικότητα της εγκατάστασης σήμερα έχει φτάσει τα 200 μεγαβάτ, μετά τη λειτουργία της δεύτερης φάσης από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η Αρχή Ηλεκτρισμού και Υδάτων του Ντουμπάι (DEWA) έχει ακόμα πιο φιλόδοξα σχέδια για το ηλιακό πάρκο, σχεδιάζοντας να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα στα 1.000 μεγαβάτ μέχρι το 2020, και στα 5.000 μεγαβάτ το 2030.

Το ηλιακό πάρκο είναι ήδη το μεγαλύτερο έργο συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, αλλά το Ισραήλ διαθέτει τον υψηλότερο ηλιακό πύργο σε έργο που κατασκευάστηκε φέτος στην έρημο Νεγκέβ. Το 2030, το ηλιακό πάρκο θα καλύπτει επιφάνεια 215 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα οδηγήσει σε μείωση εκπομπών άνθρακα κατά 6,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η τέταρτη φάση του έργου, κόστους 14,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απονεμήθηκε νωρίτερα φέτος σε κοινοπραξία εταιρειών από τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα, που κέρδισαν τη σύμβαση με προσφορά 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

«Η εστίασή μας στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών παγκοσμίως και έχει μειώσει την τιμή των προσφορών σε διαγωνισμούς έργων ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Αυτό ήταν εμφανές όταν καταφέραμε το χαμηλότερο κόστος για έργο συσσωρευμένης ηλιακής ενέργειας στον κόσμο», αναφέρει δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της DEWA, Σαΐντ Μοχάμεντ Αλ Ταγιέρ.

Τα έργα συσσωρευμένης ηλιακής ενέργειας είναι πιο ακριβά από τα παραδοσιακά έργα ηλιακής ενέργειας, αλλά προσφέρουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν μέρος της ισχύος ως θερμότητα για μεταγενέστερη χρήση. Τα κάτοπτρα αντανακλούν την ενέργεια του ήλιου πίσω στον πύργο που βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία. Τα συστήματα συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας είναι όλο και πιο δημοφιλή σε έργα ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, λόγω της υψηλής ενεργειακής παραγωγής τους.


Πηγή: www.naftemporiki.gr