Μια μεγάλη συνάντηση για την ενεργειακή ασφάλεια διοργανώνει τις επόμενες ημέρες στο Λονδίνο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), με στόχο να συζητηθούν τα διδάγματα από την κρίση των προηγουμένων ετών και οι κατάλληλες πολιτικές για τη συνέχεια.
Στη σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 22 – 25 Απριλίου, πρόκειται να εκπροσωπηθεί η ΕΕ σε κορυφαίο επίπεδο μέσω της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του επιτρόπου ενέργειας, Νταν Γιόργκενσεν. Επίσης, θα συμμετέχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από δεκάδες χώρες-μέλη του ΙΕΑ, όπως η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νορβηγία και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ταυτόχρονα, θα εκπροσωπηθούν μεγάλες εταιρείες όλων των κλάδων της ενέργειας, όπως οι EDF, Equinor, Shell, Trafigura, Total, Vestas και Enel.
Την Ελλάδα πρόκειται να εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Τσάφος, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης, αλλά και τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας. Καθώς ο κ. Τσάφος προέρχεται από τον κλάδο του φυσικού αερίου, είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος να συζητήσει για τα παραπάνω θέματα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της ίδιας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης. Υποδομές φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και το τερματικό της Αλεξανδρούπολης, στήριξαν ήδη την τροφοδοσία σε χώρες όπως η Βουλγαρία και μάλιστα σε δύσκολες περιόδους μετά τη διακοπή του ρωσικού αερίου.
Επιπλέον, η Ελλάδα σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε., έχει βάλει στόχο να στηρίξει τον Κάθετο Διάδρομο, δηλαδή μια αλυσίδα αγωγών αερίου που θα φτάνει ακόμα παραπέρα, μέχρι την Ουκρανία.
Πάντως, σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη για τον Κάθετο Διάδρομο, εκφράστηκαν προβληματισμοί σχετικά με την εμπορική βιωσιμότητα του αερίου που θα εξάγεται προς το βορρά. Βασικό εμπόδιο είναι οι ταρίφες μετακόμισης που χρεώνουν χώρες όπως η Ρουμανία και θα πρέπει να εξομαλυνθούν προκειμένου να ξεκινήσουν οι ροές σε μεγάλη κλίμακα. Αντίστοιχα, οι διαχειριστές των επιμέρους εθνικών δικτύων φυσικού αερίου, όπως ο ΔΕΣΦΑ, συζήτησαν για την πορεία των έργων και την πιθανή τους επιτάχυνση.