Tο πρώτο περιβαλλονικό πάρκο κυκλικής οικονομίας, στην Ε.Ε., πρόβλέπεται να κατασκευαστεί στο Ηράκλειο Κρήτης με χρηματοδότηση από εγχώριους και κοινοτικούς πόρους, συνολικού ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, σταδιακά από το 2018 έως το 2023 και μέσα σε έκταση 270 στρεμμάτων στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου.
Το πάρκο θα αποτελείται από διακριτά, πρότυπα και δυναμικά έργα, με απόλυτη περιβαλλοντική διάσταση που θα λειτουργεί για όλο το φάσμα διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων και που θα έχει παράλληλα χρήσεις και δραστηριότητες έρευνας, καινοτομίας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και αναψυχής και ψυχαγωγίας.
Οι πολίτες του Ηρακλείου, μικροί και μεγάλοι αλλά και οι πολυάριθμοι τουρίστες της Κρήτης, θα μπορούν να το επισκεφθούν καθώς το έργο στοχεύει στο να αποτελέσει πόλο έλξης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου ενέκρινε την σχετική πρόταση που παρουσιάστηκε από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης για τη δημιουργία του Πάρκου.

Το Master Plan για την δημιουργία του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας Ηρακλείου Κρήτης εκπονήθηκε από την ΕΠΤΑ Α.Ε. Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων.
Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί την επόμενη πενταετία και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 250 νέες θέσεις εργασίας εξυπηρετώντας 10.000 επισκέπτες ετησίως. Ο όγκος των υλικών που θα ανακυκλώνονται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Πάρκου υπολογίζεται σε 35.000 τόνους .
Στόχος του Περιβαλλοντικού Πάρκου είναι η εκπαίδευση και η αναψυχή των πολιτών και η καινοτόμος ανάπτυξη περιβαλλοντικών τεχνολογιών σε συνεργασία με τα κορυφαία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης.