Στην τελική ευθεία οι εργασίες για το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο στην Κύπρο

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού (Φ/Β) πάρκου στην Κύπρο συνολικής εγκατεστημένης ισχύς 4,4MWp (Μεγαβάτ) και αξίας €4,5 εκατομμυρίων, που βρίσκεται στην περιοχή Φρέναρος της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Το συγκεκριμένο ενεργειακό πάρκο της CYPV ENERGY LTD, θυγατρικής του ομίλου GDL Green Energy Group Ltd, το οποίο αναμένεται να συνδεθεί με την ΑΗΚ τον προσεχή Μάιο, θα έχει την δυνατότητα να παράγει περί τις 8,000,000 kWH (κιλοβατώρες) ανά έτος που εν δυνάμει θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες για περίπου 1260 μέσα Κυπριακά νοικοκυριά.
Παράλληλα ο όμιλος εταιρειών, υλοποιεί ταυτόχρονα άλλα δύο Φ/Β πάρκα μικρότερης εγκατεστημένης ισχύος στις περιοχές:
1) Νήσου – Λευκωσία, 1,5MWp.
2) Δάλι – Λευκωσία, 1,5MWp.
Οι στόχοι των τριών ενεργειακών πάρκων δεν αφορούν μόνο το επενδυτικό τους κομμάτι στο οποίο προσβλέπει ο όμιλος GDL Green Energy, αλλά αυτοί εξυπηρετούν και Κυβερνητικές δεσμεύσεις έναντι στην Ευρώπη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στους προκαθορισμένους στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρα ανάπτυξη συμβάλλοντας δυναμικά στην παγκόσμια προσπάθεια για κλιματική αλλαγή.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης των πάρκων, η SunTechnics Ltd, θυγατρική του ομίλου GDL Green Energy Group, είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση των πάρκων.
Πέραν των πάρκων του ομίλου GDL Green Energy, η εταιρεία SunTechnics Ltd είναι επίσης υπεύθυνη για την διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση και άλλων δύο ενεργειακών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος 3ΜW και 1.5MW αντίστοιχα στις περιοχές:
1) Άγιος Ιωάννης Μαλούντας – Λευκωσία.
2) Παλιομέτοχο – Λευκωσία.
Σε συνέντευξη τους οι εκπρόσωποι του GDL Green Energy Group, ανέφεραν πως, το Φ/Β πάρκο στην περιοχή Φρέναρος βρίσκεται στο στάδιο τοποθέτησης του διπάσσαλου συστήματος στήριξης των φωτοβολταϊκών πλαισίων και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Μαΐου 2017.

Με ποιου την πρωτοβουλία άρχισε η ανέγερση του πάρκου;

«Μετά την έκρηξη στο Μαρί, η προηγούμενη Κυβέρνηση προκήρυξε τον πρώτο μειοδοτικό διαγωνισμό στην Κύπρο, για ανέγερση Φ/Β πάρκων με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο το 2013 και η CYPV ENERGY LTD κατάφερε να εξασφαλίσει 21,9 MWp (ποσοστό 43.8%) από τα συνολικά 50 MWp που προκήρυξε η Κυβέρνηση».

Διαχωρισμός των 11,9 MWp σε πέντε Φ/Β Πάρκα

«Τελικά το 2014 αποφασίσαμε να διαχωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε τα 11,9MWp από τα 21.9MW, τα οποία μεταφράζονταν ουσιαστικά σε πέντε Φ/Β πάρκα με το μεγαλύτερο (4,4 MWp) να είναι στο Φρέναρος».

Το κόστος

«Το κόστος και για τα πέντε έργα ανέρχεται περί τα €12 εκατομμύρια. Μετά την κατοχύρωση των 11,9 MWp και παράλληλα των απαιτούμενων αδειών από το κράτος, το 30% της απαιτούμενης επένδυσης καλύφθηκε από ίδια κεφάλαια των επενδυτών οι οποίοι είναι Κυπριακής και Ρωσικής καταγωγής και το υπόλοιπο 70% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως είναι η πρώτη φορά που η EBRD επενδύει στην Κύπρο στη φωτοβολταϊκή τεχνολογία».

Δέσμευση των επενδυτών παρά την έξαρση της κρίσης

«Οι επενδυτές παρά την κορύφωση της κρίσης στην Κύπρο αμέσως μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν στην κατασκευή των πάρκων παρά τις όποιες «ταλαιπωρίες» και τις καθυστερήσεις. Στο σήμερα, αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση τους και πλέον βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση και των πέντε πάρκων».

Πότε υπολογίζεται να ολοκληρωθούν όλα τα έργα;

«Περί τα μέσα Μάιου υπολογίζεται ότι θα γίνει η σύνδεση του μεγάλου πάρκου στο Φρέναρος με το δίκτυο της ΑΗΚ. Τα υπόλοιπα τέσσερα πάρκα υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμα στα μέσα Απριλίου».

Η τιμή πώλησης της παραγόμενης «πράσινης» ενέργειας στην ΑΗΚ

«Βάση εικοσαετής συμφωνίας με την Κυβέρνηση, ο μέσος όρος τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατά μέσο όρο περίπου στα €0,09 Σεντ ανά kWh. Οι χρεώσεις της ΑΗΚ προς του καταναλωτές εναπόκεινται στην τιμολογιακή πολιτική της ΑΗΚ βάση των δικών της αναλύσεων κόστους. Συνεπώς, η συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μίγμα της ΑΗΚ δεν είναι αυτό που προκαλεί άμεσο αντίκτυπο στις χρεώσεις της ΑΗΚ προς τους καταναλωτές. Συνεπώς, θα πρέπει να αναφέρουμε την κύρια σημασία της συμμετοχής των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Αυτή η σημασία έχει να κάνει με την μέγιστη παραγωγή ηλιακού ηλεκτρισμού που συμπίπτει χρονικά με τις ημερήσιες αιχμές της ζήτησης (ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες) που βοηθά στην εξομάλυνση των αιχμών φορτίου, στην αποφυγή black-out, και στη μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτροπαραγωγής».

Ποια θα είναι τα οφέλη για το περιβάλλον και για τον κόσμο;

Προστασία του περιβάλλοντος

«Η στροφή προς την «πράσινη» παραγόμενη ενέργεια μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη με κυριότερο την προστασία του περιβάλλοντος. Οπτικοποιώντας αυτά τα οφέλη στο ανθρώπινο μυαλό μπορούμε να αναφέρουμε ότι, το Φ/Β πάρκο στο Φρέναρος μετά τη σύνδεση του με το δίκτυο της ΑΗΚ εκτιμάται ότι θα εξοικονομεί περίπου 5.500 τόνους CO² ανά έτος λειτουργίας το οποίο ισοδυναμεί με απορρόφηση αυτής της ποσότητας CO² από 11.000 στρέμματα δάσους, που ισοδυναμούν με την σειρά τους με 1.100.000 δέντρα.
Γενικότερα οι «πράσινες» λύσεις μπορεί να παρέχουν και βέλτιστες λύσεις εξοικονόμησης στο σπίτι, την επιχείρηση, την κοινότητα ή την πόλη που με την σειρά τους συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος».

Κοινωνικές προεκτάσεις

«Με την υλοποίηση των Φ/Β πάρκων αυτόματα ανοίγουν αρκετές θέσεις εργασίας, συνεπώς και εμείς έμμεσα προσπαθούμε να βοηθήσουμε σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, την ανεργία».

Ποιες άλλες επενδύσεις σχεδιάζει η Green Energy Group στην Κύπρο;

«Στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων, ο Όμιλος GDL με την CYPV Ltd ήδη δουλεύει για την προσθήκη και άλλων πάρκων συνολικής ισχύος 14.8MW έχοντας πλάνα και για ακόμη μεγαλύτερο πάρκο από αυτό που υλοποιείται αυτή την στιγμή στο Φρέναρος. Συνεπώς θέλουμε να συμβάλουμε στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού με την αδειοδότηση και υλοποίηση κι άλλων μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων με χρήση φωτοβολταϊκών».

Επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες – Νέο αναπτυξιακό έργο στη Λεμεσό

«Επιπλέον, ο Όμιλος GDL Green Energy επενδύει και σε άλλες καινοτόμες τεχνολογίες όπως η παραγωγή υδρογόνου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ήδη, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και το ITMO University της Αγίας Πετρούπολης δρομολογείται ένα πιλοτικό έργο ισχύος 100kW όπου εκτιμάται να υλοποιηθεί σε δύο έτη στη Λεμεσό».

Υλοποίηση έργων ESCO

«Ένας τρίτος μεγάλος στόχος, είναι και η υλοποίηση έργων ESCO (Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών). Για παράδειγμα, με διάφορες εξειδικευμένες λύσεις που θα προσφέρουμε σε μία βιομηχανία ή επιχείρηση ή ξενοδοχείο που έχει σεβαστό ποσό ενεργειακών καταναλώσεων, με τις λύσεις ESCO θα συμβάλουμε στην εξοικονόμηση και βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και απόδοσης της συγκεκριμένης βιομηχανίας ή επιχείρησης».

Το όραμα της GDL Green Energy Group είναι να μετατρέψει την Κύπρο σε μία μοντέρνα χώρα η οποία να επενδύει στην οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος. Ποια είναι η στρατηγική σας;

«Στρατηγικός μας στόχος μέσω της εξειδίκευσης και πολυετούς εμπειρίας μας είναι να κατέχουμε ηγετική θέση στον τομέα της Πράσινης Ενέργειας. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από ξένους επενδυτές για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Συνεπώς για μας είναι μονόδρομος στο να θέλουμε να παρέχουμε διεθνώς αναγνωρισμένες, πρωτοποριακές, καινοτόμες και ολοκληρωμένες λύσεις στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας. Αυτές οι εξειδικευμένες λύσεις έχουν σαν στόχο είτε να επιστρέφουν μεγαλύτερη απόδοση στους επενδυτικούς δείκτες, είτε να παρέχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία στους χρήστες είτε να συμβάλουν σε μεγαλύτερες εξοικονομήσεις ενέργειας είτε σαν συνδυασμός όλων των προαναφερθέντων.
Γι’ αυτό και επιπρόσθετα ο Όμιλος GDL, πέραν των πιο πάνω προϊόντων και υπηρεσιών, εξετάζει έμμεσα και δραστηριοποίηση σε νέες αγορές στην ευρύτερη περιοχή. Μια από τις υποσχόμενες αναδυόμενες αγορές είναι η αγορά του Ιράν. Η παρουσία του Ομίλου GDL Green Energy μέσω του γραφείου της στην Τεχεράνη, μέσω επιχειρηματικών αποστολών και διεθνών συνεδριών προετοιμάζει γόνιμο έδαφος για συνέργειες που έχουν ως στόχο την κινητοποίηση και χρήση όλων των τομέων εξειδίκευσης του Ομίλου».

Γράφει ο Γιάννης Σάββας – Πηγή: www.economytimes.gr