Η Iberdrola και η Prosolia Energy έλαβαν περιβαλλοντική άδεια για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού έργου στην Ευρώπη στο Σάο Ντομίνγκος κοντά στο Σαντιάγο ντο Κακέμ με εγκατεστημένη ισχύ 1.200 μεγαβάτ (MW), ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Τρίτη.
Σε ανακοίνωσή της, η ισπανική εταιρεία Iberdrola ανακοίνωσε ότι η περιβαλλοντική άδεια, που εκδόθηκε από την Πορτογαλική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΑΡΑ), σημαίνει ότι μπορεί να κατασκευάσει αυτό που θεωρείται «το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο στην Ευρώπη και το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο».
Η εταιρεία δήλωσε ότι εκτιμά ότι η μελλοντική υποδομή, η οποία θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1.200 MW, θα αρχίσει να λειτουργεί το 2025 και ότι η κατασκευή θα δημιουργήσει έως και 2.500 θέσεις εργασίας, «κυρίως για ντόπιους εργαζόμενους».
Το ηλιακό φωτοβολταϊκό πάρκο, με την ονομασία Fernando Pessoa, θα παρέχει «καθαρή, φθηνή και τοπικά παραγόμενη ενέργεια που θα επαρκεί για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών περίπου 430.000 κατοικιών, ενός πληθυσμού που ισοδυναμεί σχεδόν με το διπλάσιο της πόλης του Πόρτο», ανέφερε.
Σύμφωνα με την Iberdrola, η «εγκατάσταση, η σύνδεση της οποίας με το δίκτυο έχει συναφθεί με τον πορτογαλικό φορέα εκμετάλλευσης REN, θα αποφύγει την κατανάλωση 370 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, ποσότητα που απαιτείται για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ενέργειας σε ένα συνδυασμένο κύκλο. Όσον αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας, η γη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους τοπικούς βοσκούς ως βοσκότοπος για την εκτροφή προβάτων και θα εισαχθούν κυψέλες, γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της σταθερότητας των οικοσυστημάτων και στην αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών στις γύρω γεωργικές εκτάσεις», προσθέτουν οι εταιρείες.
Στο πλαίσιο αυτό, «θα γίνουν φυτεύσεις στην περιοχή γύρω από τις υποδομές για την αντικατάσταση του ευκαλύπτου με αυτοφυή δέντρα».
Το έργο περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα κοινωνικοοικονομικών δράσεων, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα όπως η επαγγελματική κατάρτιση στον τομέα της ενέργειας ή η στήριξη του τουριστικού τομέα, εκτός από την παροχή ηλιακής ενέργειας στις κοντινές κοινότητες, προστίθεται.
«Η ηλιακή εγκατάσταση Fernando Pessoa αποτελεί ένα νέο ορόσημο στην Ευρώπη, καθώς συνδυάζει τις φιλοδοξίες για καθαρή ενέργεια με τη δημιουργία θετικών και απτών περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων», ανέφερε στην ανακοίνωση ο πρόεδρος της Iberdrola, Ιγνάσιο Γκαλάν.
Θεωρώντας ότι είναι σημαντικό να «μειωθεί η έκθεση στα ορυκτά καύσιμα» και «να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση νέων υποδομών καθαρής ενέργειας στην Πορτογαλία», υπογράμμισε τη «συνεργασία των πορτογαλικών αρχών», ώστε «το έργο αυτό να φτάσει σε αυτό το στάδιο σε χρόνο ρεκόρ».
Το αρχικό σχέδιο της Prosolia Energy περιελάμβανε επενδύσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και δημιούργησε λαϊκή διαμαρτυρία, τον Απρίλιο του 2021. Η πρωτοβουλία δεν έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από το ΑPA και επαναδιατυπώθηκε, περνώντας εκ νέου από τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης στο τέλος του ίδιου έτους. Το έργο περιελάμβανε την εγκατάσταση πάνω από 2,2 εκατομμυρίων ηλιακών μονάδων διπλής όψης σε έκταση 1.262 εκταρίων.
Το αναδιατυπωμένο σχέδιο προβλέπει τώρα την εγκατάσταση λίγο κάτω από 2 εκατομμύρια φωτοβολταϊκών ηλιακών συλλεκτών, κατανεμημένων σε τέσσερα υπο-πάρκα, σε μια έκταση σχεδόν 1.245 εκταρίων, σύμφωνα με το έγγραφο που συμβουλεύτηκε το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa, κατά τη δημόσια διαβούλευση.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η Iberdrola αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση, στο τέλος του 2022, αρκετών ηλιακών πάρκων και δήλωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην αιολική και ηλιακή ενέργεια στην Πορτογαλία τα επόμενα χρόνια.
Το «πακέτο» αυτό περιελάμβανε την κατασκευή των έργων Montechoro I και II, των 37 MW, στο Paderne (Albufeira), και του έργου Carregado, των 64 MW, στο Alenquer (Λισαβόνα), στις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ ο ηλιακός σταθμός Estoi (83 MW), στο Algarve, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης αποθήκευση μπαταριών, θα τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Πηγή: euractiv.gr