Η υπερθέρμανση των ωκεανών επηρεάζει σοβαρά το θαλάσσιο οικοσύστημα ανατρέποντας τις ισορροπίες τόσο σε ζωικά, όσο σε φυτικά είδη. Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications αποκαλύπτει ότι θερμικά κύματα, όπου η θερμοκρασία ξεπερνά τα κανονικά επίπεδα για διαδοχικές εβδομάδες ή μήνες, έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις από αυτές που πιστεύαμε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, μάλιστα, είναι ικανά να αναδιαμορφώσουν το τροφικό πλέγμα και να εμποδίσουν τη μεταφορά άνθρακα στον πυθμένα, πολύτιμη διαδικασία για την εξισορρόπηση της κλιματικής αλλαγής.
Με δεδομένα 10 ετών και με την εφαρμογή πλωτών οργάνων για τη μέτρηση βιοχημικών παραμέτρων του ωκεανού (θερμοκρασία, αλατότητα, οξυγόνο), ερευνητές από το Ινστιτούτο MBARI, το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, το Ινστιτούτο Χακάι στον Καναδά, το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και άλλους φορείς, μελέτησαν δείγματα πλαγκτόν.
Εστιάζοντας στον κόλπο της Αλάσκας, όπου καταγράφηκαν δύο θερμικά επεισόδια, το διάστημα 2013–2015 (γνωστό και ως «The Blob») και το διάστημα 2019–2020, οι επιστήμονες συνέκριναν τις συνθήκες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά. Στόχος ήταν ο έλεγχος των συνθηκών στις αποικίες πλαγκτόν και πώς επηρεάστηκαν από τον άνθρακα.
Όπως αναφέρει το MBARI, διαπιστώθηκε ότι τα θαλάσσια κύματα καύσωνα επηρέασαν το ωκεάνιο τροφικό πλέγμα και αυτές οι επιπτώσεις συνδέονται με αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ανακυκλώνεται ο άνθρακας.
Σε φυσιολογικές συνθήκες, το φυτοπλαγκτόν μετατρέπει διοξείδιο του άνθρακα σε οργανική ύλη, μέρος της οποίας εναποτίθεται σε μορφή σωματιδίων που «ταξιδεύουν» από την επιφάνεια της θάλασσας, στο μεσαίο και βαθύτερο στρώμα. Με άλλα λόγια, ο ωκεανός αποθηκεύει άνθρακα από την ατμόσφαιρα, διαδραματίζοντας ρυθμιστικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των θερμικών κυμάτων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η σύνθεση του πλαγκτόν άλλαξε: Αυξήθηκε η παρουσία μικρότερων οργανισμών, τα οποία δεν παράγουν γρήγορα σωματίδια, έτσι, ο άνθρακας δεν κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τα βαθύτερα στρώματα, αλλά παραμένει στο επιφανειακό στρώμα ή στο ανώτερο τμήμα του ωκεανού, όπου επανέρχεται στην ατμόσφαιρα.
Ως εκ τούτου, αποδυναμώνεται η ικανότητα του ωκεανού να αποθηκεύει άνθρακα, μεταβάλλεται το τροφικό δίκτυο με επιπτώσεις για το οικοσύστημα και την αλιεία, ενώ οι αλλαγές στις κοινότητες πλαγκτόν μπορούν με τη σειρά τους να επηρεάσουν την τροφική αλυσίδα από τα ψάρια, ως τα θαλάσσια θηλαστικά.
Βέβαια, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα θερμικά κύματα δεν είναι όλα ίδια, καθώς κάθε γεγονός είναι διαφορετικό, με ξεχωριστά μοτίβα στη μεταφορά άνθρακα. Για αυτό το λόγο, επισημαίνουν οι ειδικοί, απαιτείται μακροχρόνια κι εντατική παρακολούθηση των ωκεανών ώστε να κατανοηθεί καλύτερα πώς τα θαλάσσια κύματα καύσωνα στο μέλλον θα επηρεάσουν το οικοσύστημα, και την αλιεία.

Γράφει η Δανάη Δασοπούλου – Πηγή: newmoney.gr