Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σημαντική ανοδική πορεία κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), την περασμένη βδομάδα.
Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 8 Ιουνίου και 14 Ιουνίου ανήλθε στα €34,37/MWh, δηλαδή σημαντικά αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 24,30% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €70,00/MWh και στα €18,13/MWh αντιστοίχως.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Δευτέρα, 8 Ιουνίου, φτάνοντας τα €48,21/MWh.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η εβδομαδιαία ζήτηση ενισχύθηκε κατά 50 GWh (+7%), φτάνοντας τις 820 GWh, παραμένοντας, όμως, σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019, που ήταν πάνω από 1 TWh.
Η μετριοπαθής ηλεκτροπαραγωγή των μονάδων ΑΠΕ (220 GWh) συνέβαλε και αυτή με τη σειρά της στην αύξηση της μέσης ΟΤΣ αλλά κυρίως η πίεση προήλθε από την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας των ξένων αγορών (Ιταλία +21%, Βουλγαρία +28%). Αξίζει να αναφερθεί ότι το ηλεκτρικό φορτίο της περασμένης Δευτέρας (8/6) καλύφθηκε χωρίς τη λειτουργία οποιασδήποτε λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.