Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση που αφορά στην έγκριση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ). Όπως αναφέρεται εισαγωγικά, τo αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) συνιστά ένα Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης για τα Επικίνδυνα Απόβλητα που παράγονται στη χώρα, το οποίο απαιτείται σύμφωνα με τα άρθρα 54 και 55 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), δεδομένου ότι τα απόβλητα αυτά, λόγω της ποιοτικής και ποσοτικής σύστασής τους, καθώς και των εξειδικευμένων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη διαχείρισή τους, χρήζουν ειδικότερης συνολικής αντιμετώπισης.
Το αναθεωρημένο ΕΣΔΕΑ έχει εκπονηθεί στη βάση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που εγκρίθηκε με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 39/2020 (Α΄ 185) και τροποποιήθηκε με την ΠΥΣ 5/2023 (Α΄ 94) καθώς και του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων που εγκρίθηκε με την ΠΥΣ 11/2022 (Α’ 83) και αποτελεί τον εθνικό οδικό χάρτη για τη μετάβαση από το υφιστάμενο γραμμικό μοντέλο διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων σε ένα σύγχρονο, αποδοτικό, φιλικό προς το περιβάλλον και ανταγωνιστικό κυκλικό μοντέλο διαχείρισης, μέχρι το 2030.
Στόχος του σχεδιασμού είναι η μείωση τόσο της ποσότητας των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων όσο και της επικινδυνότητάς τους και η συνακόλουθη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, σε συμμόρφωση με τους σχετικούς όρους και προϋποθέσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και με εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών, οι οποίες θα πρέπει πλέον να ενσωματώνουν ευθέως τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει όλες τις προβλέψεις του άρθρου 28 της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ, καλύπτοντας ταυτόχρονα όλες τις νέες υποχρεώσεις και όλα τα νέα στοιχεία που εισήχθησαν στο άρθρο αυτό μέσω της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/851 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ης Μαΐου 2018.
Με τον παρόντα σχεδιασμό αναθεωρείται ο σχεδιασμός που είχε εγκριθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ.62952/5384/2016 (Β’ 4326) ο οποίος είχε χρονικό ορίζοντα το έτος 2020.
Τα απόβλητα τα οποία αποτελούν αντικείμενο του ΕΣΔΕΑ είναι τα ακόλουθα:
1) Επικίνδυνα Αστικά Στερεά Απόβλητα
⇒ Αφορά τις μικρές ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων (ΜΠΕΑ) που εμπεριέχονται στο ρεύμα των ΑΣΑ. Στις ΜΠΕΑ εμπεριέχονται επίσης τα απόβλητα φορητών μπαταριών καθώς και τα ΑΗΗΕ οικιακής προέλευσης.
2) Βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα (ΒΕΑ) μη συμπεριλαμβανομένων όσων εντάσσονται στην εναλλακτική διαχείριση ή σε άλλες κατηγορίες
3) Λοιπά επικίνδυνα απόβλητα
⇒ Απόβλητα που περιέχουν αμίαντο
⇒ Απόβλητα συσκευασιών επικίνδυνων ουσιών
⇒ Απόβλητα που περιέχουν πολυχλωριωμένα διφαινύλια/τριφαινύλια (PCB/PCT)
4) Λοιπά ρεύματα επικίνδυνων αποβλήτων που εντάσσονται στη εναλλακτική διαχείριση
⇒ Απόβλητα (Λιπαντικών) Ελαίων (ΑΕ)
⇒ Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ)
⇒ Απόβλητα Συσσωρευτών Οχημάτων και Βιομηχανίας (ΑΣΟΒ) – Απόβλητα μπαταριών Εκκίνησης, Φωτισμού και Ανάφλεξης (SLI), Ελαφρών Μέσων Μεταφοράς (LMT), Βιομηχανικού Τύπου και Ηλεκτρικών Οχημάτων