Την ερευνητική πλευρά του project αποθήκευσης CO₂ στον Πρίνο ανέδειξε η πρώην καθηγήτρια της Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κα. Σοφία Σταματάκη, παρουσιάζοντας συνολικά το project στη διάρκεια της πρόσφατης ενημερωτικής εκδήλωσης για τους κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα.
Πρόκειται για τα ευρωπαϊκά πιλοτικά προγράμματα HERCCULES και COREu στα οποία, αντίστοιχα, συμμετέχουν η Τιτάν και η Elpedison, καθώς και συνολικά 27 και 41 φορείς αντίστοιχα.

Το project HERCCULES έχει ως διοργανωτή το LEAP, το πολυτεχνείο του Μιλάνου και διάρκεια τέσσερα χρόνια, με ημερομηνία λήξης την 31 Δεκεμβρίου του 2027. Συνολικά έχει επιχορηγηθεί με 29,6 εκατ. ευρώ και έχει ως στόχο να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία δύο αλυσίδων CCUS στη Νότια Ευρώπη, με επίκεντρο την Ραβένα στην Ιταλία και τον Πρίνο στην Ελλάδα. Το project αφορά στην πιλοτική εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνολογιών δέσμευσης CO₂ σε δύο κλάδους, την τσιμεντοβιομηχανία και την βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων, όπου οι εκπομπές CO₂ είναι αναπόφευκτα υψηλές. Στο πλαίσιο του project θα μεταφερθούν με συνολικά 20 φορτηγά περί τους 400 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από μονάδα της ΤΙΤΑΝ.
Το project COREu έχει ως διοργανωτή την SINTEF, έναν από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους ερευνητικούς οργανισμούς στην Ευρώπη και έχει διάρκεια 3 χρόνια, με λήξη επίσης στο τέλος του 2027. Το project έχει επιχορηγηθεί με 29,3 εκατ. ευρώ και έχει ως στόχο να αναδείξει τις βασικές τεχνολογίες σε μια αλυσίδα CCS με επίκεντρο τον Πρίνο, καθώς και να υποστηρίξει την ανάπτυξη τριών νέων διαδρομών CCS στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της ανάπτυξης CCS και στην αύξηση της γνώσης για τον τομέα σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο του project θα μεταφερθούν προς αποθήκευση στον Πρίνο από την μονάδα της Elpedison στην Θεσσαλονίκη μέσω δύο φορτηγών 40 τόνοι CO₂.