Σε δύσκολη θέση κυβέρνηση – ΔΕΗ για λιγνίτες – άνοιγμα αγοράς

Στις τελευταίες εμφανίσεις και δηλώσεις του ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης έχει εκφράσει τη βεβαιότητά ότι το περίφημο market test για την πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ θα έχει επιτυχία και θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον. Χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης έδωσε μια διαφορετική διάσταση καθώς μιλώντας στο Economist άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας, εάν η Ευρώπη δεν επιτρέψει να επενδύσουν στις μονάδες άνθρακα της χώρας μας, εταιρείες εκτός της Ένωσης.

Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε χαρακτηριστικά λόγο για μηδενικό επενδυτικό ενδιαφέρον εντός της ΕΕ και υπονόησε ότι οι μόνοι σοβαροί υποψήφιοι προέρχονται από την Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Η πρώτη επίσημη παραδοχή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εγχείρημα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την Ευρ. Επιτροπή για το ποιες θα είναι οι μονάδες που θα διατεθούν.

Εδώ λοιπόν η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και παρότι στις τελευταίες επαφές συζητήθηκε η μερική τροποποίηση της ελληνικής πρότασης, ο Γ. Σταθάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει και να εξαντλήσει τα περιθώρια. Θυμίζουμε ότι η ελληνική πρόταση περιλάμβανε τη Μελίτη 1, μαζί με άδεια για δεύτερη μονάδα, το Αμύνταιο και τα ορυχεία για την τροφοδοσία των εργοστασίων.

Η πλευρά των δανειστών απέρριψε την πρόταση για το εργοστάσιο του Αμύνταιου και υπήρξε συζήτηση για αντικατάστασή του με τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης. Εντούτοις, είτε για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής είτε γιατί υπάρχουν πολιτικά και άλλα προβλήματα με τη λύση της Μεγαλόπολης, η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη αποδεχθεί τη συγκεκριμένη λύση. Έχουμε συμφωνία για το 70% έχουν αποδεχθεί τη Μελίτη 1 και 2 απομένει να βρούμε λύση για το 30% ανέφεραν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

Παρασκήνιο με τους εκτός ΕΕ επενδυτές

Ανεξάρτητα πάντως από τους στόχους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει πολιτικά η κυβέρνηση με το καυτό θέμα των λιγνιτών, ένας από τους όρους της συμφωνίας με τους δανειστές είναι να υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μονάδες που θα διατεθούν προς πώληση. Εδώ λοιπόν υπάρχει παρασκήνιο, καθώς η ΔΕΗ και η κυβέρνηση φέρονται να έχουν αρχικές συζητήσεις για το Αμύνταιο με Κινέζους επενδυτές, για τους οποίους ωστόσο υπάρχουν άλλα ανοιχτά ζητήματα λόγω του αυστηρού ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου στον τομέα της ενέργειας για επενδυτές από τρίτες χώρες.

Από τη μια η Επιτροπή θέλει να διασφαλίσει ότι το market test θα έχει επιτυχία και από την άλλη εμποδίζουν τους μόνους πραγματικούς ενδιαφερόμενους, ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της ΔΕΗ. Η αναφορά αυτή σχετίζεται με το κλίμα καχυποψίας αλλά και τα ρυθμιστικά εμπόδια που μπαίνουν όταν εταιρείες από τρίτες χώρες και κυρίως από την Κίνα, επενδύουν σε κομβικούς κλάδους όπως η ενέργεια εντός της ΕΕ.

Χάνεται ο στόχος της λιανικής

Την ίδια στιγμή πάντως η ελληνική διαπραγματευτική θέση στα ενεργειακά εμφανίζεται εξασθενημένη και για έναν άλλο λόγο: στο τέλος του έτους δε θα έχει επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά.

Θυμίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει το μερίδιο της ΔΕΗ να έχει πέσει στο 75,24% ενώ σήμερα παραμένει στο 85%. Η απώλεια του στόχου θεωρητικά οδηγεί σε ενεργοποίηση εναλλακτικών δομικών μέτρων.

Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα ακόμη ανοιχτό πεδίο διαπραγμάτευσης, αφού αφενός η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να αφαιρέσει τους ενεργοβόρους πελάτες της υψηλής τάσης, από τα μερίδια αγοράς που πρέπει να χάσει. Στην υψηλή τάση θυμίζουμε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες και ο ανταγωνισμός είναι μηδενικός (για να ανοίξει η αγορά στους συγκεκριμένους πελάτες εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς).

Εκτός όμως από το θέμα των ενεργοβόρων βιομηχανιών, υπάρχει πάντα και η πρόταση της ΔΕΗ για πώληση πελατών. Όπως ανέφεραν χθες πηγές της ΔΕΗ, η εταιρεία είναι έτοιμη για να διαθέσει πελάτες της μέσω εταιρειών, αρκεί να λυθούν ορισμένα νομικά ζητήματα με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε με μια εταιρεία που θα έχει 500 χιλιάδες πελάτες και θα αντιστοιχεί στο 7% ανέφερε σχετικά πηγή της ΔΕΗ. Το πρόβλημα είναι ότι την αισιοδοξία της ΔΕΗ δε φαίνεται να συμμερίζεται το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας και κυρίως η αγορά, δηλαδή οι εταιρείες που θα κληθούν να “αγοράσουν” το πελατολόγιο που θα καταρτίσει και θα πουλήσει η ΔΕΗ…


Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr