Οι αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκονται σε αναζήτηση κατεύθυνσης για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, καθώς έρχεται η αλλαγή εποχής και οι traders στρέφονται προς την αποθήκευση καυσίμων εν μέσω αβεβαιοτήτων που κυμαίνονται από απεργίες εργαζομένων έως κλιματικά ζητήματα, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Η τιμή του TTF παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάζοντας πτώση σήμερα, αφού προηγουμένως είχαν αυξηθεί έως και 3,4%. Η σημερινή πτώση είναι της τάξης του 1,6%, στις 42,19 κιλοβατώρες.
Οι απεργίες κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και οι ανησυχίες για την πυρηνική ενέργεια συνεχίζονται στη Γαλλία, ανατρέποντας σε ορισμένες περιπτώσεις τις ενεργειακές εργασίες. Εν τω μεταξύ, μια ψυχρή περίοδος παρατείνεται στη βόρεια Ευρώπη και υπάρχουν ευρύτερες ανησυχίες για χαμηλά επίπεδα νερού αυτό το καλοκαίρι.

Οι traders επικεντρώνονται τώρα στην αναπλήρωση των αποθηκευτικών χώρων. Τα αποθέματα στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι περίπου κατά 56% γεμάτα -υψηλότερα από ό,τι συνήθως για την εποχή του έτους– αν και τα ποσοστά διαφέρουν σημαντικά ανά περιοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Μια βασική δοκιμασία θα είναι το καλοκαίρι. Πέρυσι, η ξηρασία έπληξε την περιοχή συρρικνώνοντας ορισμένους από τους μεγαλύτερους ποταμούς της και επιβαρύνοντας τα δίκτυα μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας.
Μια παρόμοια κατάσταση φέτος θα προσθέσει πίεση στις αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης εν μέσω περιορισμένων ροών από τη Ρωσία και ανταγωνισμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο με την Ασία. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια φυσικού αερίου για τον Αύγουστο διαπραγματεύονται τώρα με premium σε σχέση με εκείνα του επόμενου μήνα.
«Οι συνεχιζόμενες ξηρές καιρικές συνθήκες και η μείωση των αποθεμάτων υδροηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων και του χιονιού στις Άλπεις, εισήγαγαν έναν σημαντικό ανοδικό κίνδυνο για τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Andy Sommer, επικεφαλής της ομάδας θεμελιώδους ανάλυσης και μοντελοποίησης της Axpo Solutions AG, σε ερευνητικό σημείωμα.
Το καλοκαίρι θα μπορούσε να υπάρξει χαμηλή κατανομή υδροηλεκτρικής ενέργειας και μεγαλύτερος κίνδυνος περικοπών στα πυρηνικά εργοστάσια λόγω προβλημάτων, πρόσθεσε. Επιπλέον, ο ξηρός καιρός θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολες τις πλωτές παραδόσεις άνθρακα.

Πηγή: capital.gr