Το γνωστό σκηνικό διαμορφώνεται για μια ακόμη φορά στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με την τιμή της μεγαβατώρας να υποχωρεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, μαζί με τη ζήτηση, και στη συνέχεια, τη Δευτέρα να εκτινάσσεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Παρασκευή.
Το συγκεκριμένο «ελατήριο» λειτούργησε και αυτή την εβδομάδα με την τιμή του ρεύματος να υποχωρεί στο Χρηματιστήριο Ενέργειας την Κυριακή μέχρι τα 79,32 ευρώ/MWh και με τη χαμηλότερη να είναι μηδενική για κάποιες ώρες.
Για σήμερα Δευτέρα, 21 Ιουλίου, ωστόσο, η τιμή εκτοξεύθηκε στα 115,12 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 45,12% σε σχέση με χθες Κυριακή (ήταν στα 79,32 ευρώ/MWh) όταν και αυτή η τιμή ήταν μειωμένη κατά 9,90% σε σχέση με τα 88,4 ευρώ/MWh του Σαββάτου.
Σημειώνεται ότι τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή η χαμηλότερη τιμή ήταν μηδενική και η υψηλότερη από 142 ευρώ/MWh έως 166 ευρώ/MWh. Αντίθετα, για σήμερα Δευτέρα, μαζί με την έντονη αύξηση της ζήτησης, όπως συμβαίνει συνήθως μετά το «χαλαρό» Σαββατοκύριακο, αλλά και με την επιπρόσθετη επιβάρυνση λόγω των αναγκών κλιματισμού με τον νέο καύσωνα, η χαμηλότερη τιμή διαμορφώνεται στα 78,22 ευρώ/MWh, ενώ η υψηλότερη… πετάει στα 213,53 ευρώ/MWh.
Το ενεργειακό μίγμα
Ένας από τους βασικούς λόγους για την αυξημένη τιμή του ρεύματος αποτυπώνεται και στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, όπου για σήμερα Δευτέρα έχει επιστρέψει στην πρώτη θέση το ακριβό φυσικό αέριο. Έτσι, ο «γαλάζιος χρυσός» προηγείται με ποσοστό 45,32%, ενώ οι ΑΠΕ έπονται με ποσοστό 35,08% και ακολουθούν οι εισαγωγές με 10,66%, τα υδροηλεκτρικά με 4,75% και ο λιγνίτης με 1,34%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες Κυριακή υπήρχε μικρό προβάδισμα των ΑΠΕ με ποσοστό 40% έναντι 36,17% του φυσικού αερίου, ενώ το Σάββατο ελάχιστο προβάδισμα του φυσικού αερίου με διαφορά περίπου 1% (το φυσικό αέριο με 37,5% και οι ΑΠΕ με 36,5%).
Σταθερό το TTF
Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, μετά τις πρόσφατες αναταράξεις, εμφανίζει μια σταθερότητα στις τιμές. Έτσι, με βάση την τελευταία εικόνα για την Παρασκευή 18 Ιουλίου στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Αύγουστο έκλεισαν στα 33,7 ευρώ/MWh, καταγράφοντας μικρή ημερήσια αύξηση κατά 0,33%, ενώ για τον Σεπτέμβριο η τιμή ανεβαίνει στα 34,15 ευρώ, με την τάση να δείχνει για το 4ο τρίμηνο της χρονιάς τιμές άνω των 35 ευρώ. Όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάποιο έκτακτο γεγονός που θα επηρεάσει την πάντα «νευρική» και ευαίσθητη ενεργειακή αγορά.

Πηγή: newmoney.gr