Ενεργό ρόλο αναλαμβάνει και τυπικά η Bulgartransgaz σχετικά με το project του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, που ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του την 1η  Οκτωβρίου 2024, αναδεικνύοντας την ακριτική περιοχή σε μια νέα ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της ΡΑΑΕΥ, -και κατόπιν αίτησης της Gastrade-, η Αρχή αποφάσισε την τροποποίηση της Άδειας Διαχείρισης Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) της εταιρείας Gastrade για τον Αγωγό και τις Χερσαίες Εγκαταστάσεις του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, για την ανάθεση πράξεων διαχείρισης στην εταιρεία Bulgartransgaz EAD με έδρα την Βουλγαρία.
Υπενθυμίζεται ότι, στον Ανάδοχο πρόκειται να ανατεθούν οι ακόλουθες πράξεις διαχείρισης:
  1. Συντήρηση, επισκευή και λειτουργία του Αγωγού και των Χερσαίων Εγκαταστάσεων.
  2. Προετοιμασία και διατήρηση στοιχείων σχετικά με τη συντήρηση του Αγωγού και των Χερσαίων Εγκαταστάσεων.
  3. Εκτέλεση της τακτικής και έκτακτης συντήρησης που απαιτείται για τον Αγωγό και τις Χερσαίες Εγκαταστάσεις.
  4. Σύσταση τροποποιήσεων, επισκευών κεφαλαίου, αντικαταστάσεων και βελτιώσεων για τον Αγωγό και τις Χερσαίες Εγκαταστάσεις.
  5. Στελέχωση, μισθοδοσία και εκπαίδευση του προσωπικού.
  6. Εφαρμογή διαδικασιών και μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της προστασίας του Αγωγού και των Χερσαίων Εγκαταστάσεων.
  7. Aνάπτυξη διαδικασιών για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  8. Παροχή και αποθήκευση όλων των προμηθειών και των ανταλλακτικών του Αγωγού και των Χερσαίων Εγκαταστάσεων.
  9. Διατήρηση της Εγγύησης Καλής Εκτέλεσης σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες για τη λειτουργία και συντήρηση του Αγωγού και των Χερσαίων Εγκαταστάσεων.
  10. Παροχή και διατήρηση όλων των ασφαλιστικών καλύψεων που αφορούν το προσωπικό και τα οχήματα σε σχέση με τη συμφωνία λειτουργίας και συντήρησης.
  11. Παροχή στον κάτοχο της Άδειας Διαχείρισης του ΑΣΦΑ (Gastrade) τακτικών εκθέσεων λειτουργίας και συντήρησης.