Την επόμενη εβδομάδα (το πιο αισιόδοξο σενάριο) ή σε διάστημα 15 ημερών από σήμερα τοποθετούνται χρονικά οι ανακοινώσεις γύρω από το εθνικό σχέδιο για την απορρόφηση των αυξήσεων στο ρεύμα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.
Χθες στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό εξετάστηκε το θέμα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει οριστική κατάληξη για τη μορφή και το εύρος των παρεμβάσεων. Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή βρίσκονται πολλά διαφορετικά σενάρια, για κάθε ένα από τα οποία εξετάζονται οι θετικές και οι αρνητικές παράμετροι.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει την καλύτερη δυνατή τιμή του ρεύματος για το σύνολο των καταναλωτών, ακόμη και για εκείνους που σήμερα λόγω όγκου κατανάλωσης ή λόγω άλλων κριτηρίων (πχ μη μόνιμη κατοικία) δεν απολαμβάνουν κάποια επιδότηση.
Ταυτόχρονα, αν και ο πρώτος χρονικός ορίζοντας των μέτρων θα είναι μέχρι το τέλος του έτους, εντούτοις, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση που έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές του ρεύματος, φτάνοντας να καλύψει ακόμη και το 2023, εφόσον επαληθευτούν τα πιο αρνητικά σενάρια.
Ως προς το κόστος των μέτρων που θα ανακοινωθούν, αυτά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ που είναι το ετησιοποιημένο ύψος των υφιστάμενων μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.
Σε αυτά τα 5 δισ. θα πρέπει να προστεθεί ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει επιπλέον κάλυψη και από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πλέον των παραπάνω κονδυλίων αναμένεται να προκύψει ένα ποσό που θα επιστραφεί στους καταναλωτές από τη φορολόγηση των έκτακτων κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού, με βάση την έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Συγκεκριμένα η ΡΑΕ έχει προχωρήσει στον υπολογισμό των κερδών στην παραγωγή ρεύματος ανά 15λεπτο, για κάθε τεχνολογία όπως φυσικό αέριο, λιγνίτης και υδροηλεκτρικά και για κάθε εταιρεία και στη συνέχεια προχώρησε στη σύγκριση των κερδών αυτών με τα δημοσιευμένα κέρδη στις λογιστικές καταστάσεις που έχουν δημοσιευτεί για το διάστημα μέχρι το τέλος του 2021.
Το ύψος του ποσού πάντως, σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν φτάνει στα ποσά που υπολογίζει η αντιπολίτευση και εκτιμάται ότι μπορεί να μην είναι αρκετό για να χρηματοδοτήσει επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης για τους καταναλωτές.
Ανάλογα με το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί από όλες τις πηγές για τη χρηματοδότηση των μέτρων θα συναρτηθεί το εύρος των νέων επιδοτήσεων.
Ως προς τη μορφή, εξετάζονται διάφορα σενάρια, τα οποία εν πολλοίς έχουν δει το φως της δημοσιότητας όπως η επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, με αποζημίωση των παραγωγών για το υπερβάλον του πλαφόν κόστος, η συνέχιση των επιδοτήσεων με πιθανές προσαρμογές στα κριτήρια όπως πχ αύξηση του ορίου των 300 κιλοβατωρών ώστε να περιλαμβάνονται περισσότεροι καταναλωτές και να καλύπτεται μεγαλύτερο μέρος της επιβάρυνσης που προκύπτει.
Τέλος ένα ακόμη σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ο συνδυασμός της επιβολής πλαφόν με την συνέχιση της επιδότησης, με στόχο πάντα την καλύτερη δυνατή διαμόρφωση τελικής τιμής για τους καταναλωτές.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr