Πώληση του 45% των υπεράκτιων αιολικών έργων στην Ολλανδία από την Shell

Η Royal Dutch Shell και οι εταίροι της Eneco Holdings και Mitsubishi, σχεδιάζουν να πουλήσουν μερίδιο σε δύο πρότζεκτς αιολικής ενέργειας στην Ολλανδία, η ανάπτυξη των οποίων μπορεί να κοστίσει 1,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Οι εταίροι προσπαθούν να ελαττώσουν τα ποσοστά τους στα δύο αιολικά πάρκα μέχρι και κατά 45%, σύμφωνα με τις πηγές. Ο τέταρτος εταίρος, η Van Oord, κρατά το δικό του μερίδιο στα projects. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στις εταιρίες να περιορίσουν την οικονομική έκθεση στα αιολικά πάρκα και να αξιοποιήσουν αυτά τα μετρητά σε νέα projects με πιθανότητα υψηλότερων αποδόσεων.

Η Shell έχει γνωστοποιήσει μόνο ότι προσπαθεί να προσελκύσει επιπρόσθετους επενδυτές, αρνούμενη να προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στρατηγική της είναι να εστιάζει στην ανάπτυξη των πρώτων σταδίων γιγαντιαίων αιολικών πάρκων και να αποφεύγει να κρατά τα περιουσιακά στοιχεία ως μακροπρόθεσμες δραστηριότητες, οι οποίες προσφέρουν σταθερές αλλά πιο βραδείες αποδόσεις.

«Αυτό συνιστά κομμάτι μιας προγραμματισμένης αξιολόγησης της κοινοπραξίας, επάνω στο πώς θα χρηματοδοτηθεί καλύτερα το project και μελλοντικά projects αιολικής ενέργειας μακροπρόθεσμα», επεσήμανε η Eneco σε ανακοίνωσή της. «Τα παράκτια projects αιολικής ενέργειας απαιτούν μεγάλα κεφάλαια», πρόσθεσε.

Τα συγκεκριμένα projects ήταν η πρώτη ανάμιξη της Shell στην ανάπτυξη μεγάλων αιολικών πάρκων. Η εταιρία και οι εταίροι της εξασφάλισαν τον περασμένο Δεκέμβριο συμβόλαιο για την οικοδόμηση εγκαταστάσεων 22 χιλιόμετρα ανοικτά της ολλανδικής επαρχίας της Ζηλανδίας, έναντι 26 άλλων μνηστήρων.