Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πτωτικά κινήθηκε το προηγούμενο επταήμερο η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) μετά από μία εβδομάδα σημαντικής ανόδου.
Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 22 Οκτωβρίου και 28 Οκτωβρίου ανήλθε στα €70,93/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 3,72% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €80,76/MWh και στα €0,00/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε το προηγούμενο επταήμερο, επετεύχθη την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, φτάνοντας τα €75,32/MWh.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η πτώση της μέσης ΟΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα οφείλεται κυρίως στην ιδιαίτερα χαμηλή τιμή της περασμένης Κυριακής (60,81 €/MWh) που “τράβηξε” τον εβδομαδιαίο μέσο όρο προς τα κάτω. Στη χαμηλή τιμή της Κυριακής συνέβαλαν κυρίως οι αυξημένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και η υψηλή παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ.