Διεθνές ενδιαφέρον ως πρότυπο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα, συγκεντρώνει η σημαντική επένδυση που ολοκλήρωσε, πρόσφατα, η γαλακτοβιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ, κατασκευάζοντας μονάδα βιοαερίου στις εγκαταστάσεις της στο Χάλτσιου, στην επαρχία Mπρασόβ της Ρουμανίας.
Λόγω της συγκεκριμένης επένδυσης, ύψους 4 εκατ. ευρώ, η ΟΛΥΜΠΟΣ φιλοδοξεί να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, αλλά και να την καταστήσει ενεργειακά αυτόνομη.
Η μονάδα θεωρείται πρότυπη επένδυση στο είδος της και είναι χαρακτηριστικό ότι αποτέλεσε αντικείμενο case-study στα πλαίσια του σεμιναρίου που διοργάνωσε, πρόσφατα, στη Ρουμανία το energynomics.ro και η TMT PR, με θέμα: «Βιοικονομία – Ενεργειακή αποδοτικότητα στην Αγροδιατροφική Βιομηχανία», με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της γαλλικής πρεσβείας.
Η μονάδα, ο σχεδιασμός της υλοποίησης της οποίας ξεκίνησε το 2017, έχει πλέον τεθεί σε πλήρη λειτουργία και είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ήδη αποφέρει μείωση της τάξης του 60% στις απαιτήσεις του εργοστασίου για αέριο μεθάνιο.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του σταθμού βιοαερίου, υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας μέχρι και 600 κ.μ./ώρα και αποθήκευσης έως και 2000 κ.μ. βιοαερίου.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο νέο εργοστάσιο μετατρέπει τη λακτόζη και τα απόβλητα από την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων σε βιοαέριο.
Ο κ. Δημήτρης Κέλας, General Manager των δραστηριοτήτων της ΟΛΥΜΠΟΣ στη Ρουμανία, σε σχετικές δηλώσεις του που φιλοξενούνται στο ρουμανικό portal επιχειρηματικών ειδήσεων GOVNET αναφέρει τα εξής:  «Με τις επενδύσεις μας στο εργοστάσιο στο Χάλτσιου, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να καταστούμε ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και, ταυτόχρονα, να αποτελέσουμε υπόδειγμα βιωσιμότητας, μέσω της στρατηγικής μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα».
Η ΟΛΥΜΠΟΣ δραστηριοποιείται στη ρουμανική αγορά εδώ και μια δεκαετία και το εργοστάσιό της στο Χάλτσιου, όπου παράγονται γάλα, γιαούρτι και λευκό τυρί, θεωρείται το πιο σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο του είδους του στη ΝΑ Ευρώπη.