Η Schneider Electric, παγκόσμιος ηγέτης στην ψηφιοποίηση της διαχείρισης ενέργειας και των συστημάτων αυτοματισμού, έχει αναπτύξει εξειδικευμένες λύσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων που σχετίζονται με τη διαχείριση ενέργειας και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.  
Πιο συγκεκριμένα, οι λύσεις της Schneider Electric μπορούν να εντοπίσουν τα καίρια σημεία ενός ηλεκτρολογικού συστήματος που χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα πρόκλησης φωτιάς, αλλά και κάθε άλλη πιθανή απόκλιση από τις κανονικές συνθήκες λειτουργίας.
Στη SE, οι μελετητές και οι σύμβουλοι μηχανικοί είναι η πρώτη γραμμή προστασίας για την αποφυγή πυρκαγιών, καθώς όλες οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις οφείλουν να σχεδιάζονται με γνώμονα την πρόληψη πυρκαγιάς.
Ο σχεδιασμός ειδικών ηλεκτρολογικών πινάκων κατάλληλων ώστε να αποτρέπουν τη φωτιά ή ακόμα και να αναλαμβάνουν την κατάσβεσή της, είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε επαγγελματικό χώρο, ιδιαίτερα για πιο απαιτητικές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Έτσι, ο ανάλογος συνοδευτικός εξοπλισμός πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε έργου. Επιλέγοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, όχι μόνο διευκολύνεται η λειτουργία της κάθε επιχείρησης και αυξάνεται η εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και η συντήρηση παύει να είναι πρόβλημα, χάρη στα κατάλληλα εργαλεία λογισμικού και τα σωστά επιλεγμένα, διασυνδεδεμένα προϊόντα.
Τα συστήματα που συνδέονται με το IoT (Internet of Things) θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κάθε έργου, έτσι ώστε ο επαγγελματικός χώρος να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να γίνεται μελλοντικά η βέλτιστη διαχείριση του κόστους.
Παράλληλα, η θερμική παρακολούθηση που παρέχει η πλατφόρμα EcoStruxure αποτελεί μια λύση εξειδικευμένη για την πρόληψη πυρκαγιών. Παρακολουθώντας τις αλλαγές θερμοκρασίας σε κρίσιμα σημεία του συστήματος, όπως πίνακες διανομής, μετασχηματιστές και UPS, το EcoStruxure παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη συνολική υγεία του ηλεκτρολογικού συστήματος.
Επιπλέον, ο έλεγχος μέσω θερμικής κάμερας δεν είναι πλέον απαραίτητος, καθώς οι διασυνδεδεμένες λύσεις δίνουν σε πραγματικό χρόνο όλα τα απαραίτητα δεδομένα και καθιστούν ορατές ακόμη και μικρές διακυμάνσεις, που μπορεί να υποδηλώνουν ένα πρώιμο στάδιο κινδύνου εκδήλωσης φωτιάς.

Οι αδύναμες συνδέσεις ή η υπερθέρμανση του εξοπλισμού μπορεί να αποτελούν σημάδια για πιθανές απειλές και η έγκαιρη ταυτοποίησή τους μπορεί να προφυλάξει την εγκατάσταση, εξοικονομώντας χρήματα, ή ακόμη και να σώσει ζωές.
Σε ολόκληρο το σύστημα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να επιτευχθεί η θερμική παρακολούθησή του, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα υπερθέρμανσης, που αποτελεί την κύρια αιτία πίσω από την εμφάνιση πυρκαγιάς. Επιπλέον, όλα τα δεδομένα που παράγει το σύστημα, αποθηκεύονται και οπτικοποιούνται, ώστε να επιταχύνεται ακόμα περισσότερο η αξιολόγηση της κατάστασης και να μπορούν να παρθούν αποτελεσματικές αποφάσεις, γρήγορα και με ασφάλεια.  
Χάρη στην μοναδική αρχιτεκτονική του συστήματος EcoStruxure, η λύση αυτή μπορεί να ενσωματωθεί εξ’ ολοκλήρου, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης ενέργειας ή να προστεθεί ως επιπλέον στοιχείο σε ένα ήδη υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης ενέργειας.
Σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες ελέγχου και τη σωστή συντήρηση, η θερμική παρακολούθηση μπορεί να εξασφαλίσει σε οποιαδήποτε εγκατάσταση – είτε αφορά σε δημόσιο ή σε εμπορικό κτίριο, σε βιομηχανική εγκατάσταση κ.λπ. – ασφάλεια τόσο του προσωπικού, όσο και της εγκατάστασης, μειώνοντας παράλληλα και τον χρόνο που απαιτείται για τη συντήρηση και τον έλεγχο του συστήματος.

Άρθρο της Φωτεινής Χατζηνάσιου, Specification Consultant | Electrical Engineer και της Δανάης Μανωλή, SE Specification Consultant | Electrical Engineer στην εταιρεία Schneider Electric Ελλάδος

Περισσότερες πληροφορίες γύρω από το σύστημα EcoStruxure μπορείτε να βρείτε εδώ.