Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατασκευή του πρώτου μεγάλου εργοστασίου υδρογόνου στη Γερμανία, το οποίο μπορεί να μετατρέψει την αιολική ενέργεια σε εναλλακτικά καύσιμα τα οποία είναι ευκολότερα για αποθήκευση και μεταφορά.
Την είδηση αποκάλυψαν οι γερμανικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Amprion και Open Grid Europe (OGE), προχθές Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, οι οποίες θα αναλάβουν και την υλοποίηση του συγκεκριμένου project.
Η μονάδα, ισχύος 100 MW, με την ονομασία “hybridge”, θα αρχίσει να λειτουργεί το 2023, στην περιοχή Λίνγκεν, στη βόρειοδυτική Γερμανία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των δύο επιχειρήσεων, στο Βερολίνο.
Η τεχνολογία Ptg, η οποία συνεπάγεται τη λειτουργία ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του νερού, προκειμένου να τη διασπάσει σε οξυγόνο και υδρογόνο και η οποία, στη συνέχεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο μεταφοράς, ή να αποθηκευτεί σε αγωγούς φυσικού αερίου, ή υπόγειες δεξαμανές, αναμένεται να παράσχει αποτελεσματικές λύσεις στο μέλλον.
«Οι κλιματικοί στόχοι της Γερμανίας, η απόσυρση από την πυρηνική ενέργεια και η έξοδος από τον άνθρακα, συνιστούν τις μεγάλες προκλήσεις για το ενεργειακό μας σύστημα», ανέφερε ο κ. Κλάους Κλάινεκορτ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Amprion.
Ο κ. Κλάινεκορτ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε, τώρα, τις κατάλληλες συνθήκες για να έχουμε έτοιμη την τεχνολογία power-to-gas (ptg) σε επίπεδα γιγαβάτ, έως το 2030, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο οποίο να μπορούμε να συνδέσουμε διαφορετικούς ενεργειακούς μοχλούς».