Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, η απόφαση του κλάδου ενέργειας της ΡΑΑΕΥ που αφορά στη διενέργεια πρώτης (α’) Ανταγωνιστικής Διαδικασίας υποβολής προσφορών για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 143ΣΤ του ν. 4001/2011 (Α’ 179).
Δικαίωμα και προϋποθέσεις συμμετοχής στην Ανταγωνιστική Διαδικασία
Στην Ανταγωνιστική Διαδικασία δικαιούνται να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που κατά το χρόνο υποβολής της Αίτησης Συμμετοχής έχουν συσταθεί νόμιμα και εδρεύουν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) και σε χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας ή σε τρίτες χώρες, εφόσον σχετικό δικαίωμα απορρέει από διμερή συμφωνία που η χώρα έχει συνάψει με την Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή έχουν συστήσει νομίμως υποκατάστημα στην Ελλάδα, οι οποίοι διαθέτουν Άδεια Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας για Σ.Α.Η.Ε. ή αντίστοιχη άδεια η οποία εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας σχετικά με τους Σ.Α.Η.Ε. που εγκαθίστανται στην Βουλγαρία σύμφωνα με την παρ. 1.3 (γ) της παρούσας Προκήρυξης, και οι οποίοι δεσμεύονται ότι κατά την έναρξη λειτουργίας του Σ.Α.Η.Ε. θα πληρούν τις υποχρεώσεις, τις τεχνικές προδιαγραφές και απαιτήσεις του άρθρου 15 και του Παραρτήματος Η της Προκήρυξης.
Η συμμετοχή στην Ανταγωνιστική Διαδικασία γίνεται με ευθύνη του Συμμετέχοντος, στον οποίο δεν παρέχεται εκ μόνης της συμμετοχής του οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης. Ειδικότερα, οι Συμμετέχοντες δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση σε περίπτωση αναβολής, ματαίωσης ή ακύρωσης της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας. Διατύπωση σχολίων ή αιρέσεων ή όρων ή επιφυλάξεων θεωρούνται ως επιφυλάξεις επί των όρων της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας και αποτελούν αιτία αποκλεισμού του Συμμετέχοντος που τις διατυπώνει.
Η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δύναται να κάνει ενδεικτικούς ελέγχους επαλήθευσης των στοιχείων που θα υποβληθούν από τους Συμμετέχοντες, καθώς και να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους Διαχειριστές και τις αρμόδιες αδειοδοτικές αρχές και υπηρεσίες για την επαλήθευση του δικαιώματος συμμετοχής του Συμμετέχοντος.
Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της Αίτησης Συμμετοχής και των απαιτούμενων δικαιολογητικών εγγράφων, οι Συμμετέχοντες δεν έχουν το δικαίωμα προσκόμισης συμπληρωματικών ή τροποποιητικών στοιχείων, παρεκτός των συμπληρωματικών στοιχείων που τυχόν θα ζητηθούν από την Αρχή.
Τιμή εκκίνησης Ανταγωνιστικής Διαδικασίας – Διασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού
Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς της παρούσας Ανταγωνιστικής Διαδικασίας καθορίζεται, σε ευρώ εκατόν δεκαπέντε χιλιάδες ανά μεγαβάτ ανά έτος (€ 115.000,00 /MW/έτος).
Για την επίτευξη ικανοποιητικού επιπέδου ανταγωνισμού για τη διενέργεια της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας, τίθενται οι ακόλουθοι κανόνες και προϋποθέσεις:
  1. Το Ελάχιστο Ποσοστό Ανταγωνισμού της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας καθορίζεται σε εκατό τοις εκατό (100%). Σε περίπτωση που η συνολική ισχύς των Σ.Α.Η.Ε. που συμμετέχουν στην Ανταγωνιστική Διαδικασία υπολείπεται του παραπάνω Ελάχιστου Ποσοστού Ανταγωνισμού, τότε η προς κατακύρωση ισχύς μειώνεται ώστε να ικανοποιείται το Ελάχιστο Ποσοστό Ανταγωνισμού.
  2. Στην Ανταγωνιστική Διαδικασία εφαρμόζεται όριο ελάχιστου αριθμού τεσσάρων (4) Συμμετεχόντων, οι οποίοι δεν αποτελούν Συνδεδεμένες ή Συνεργαζόμενες μεταξύ τους επιχειρήσεις. Σε περίπτωση μη πλήρωσης της ανωτέρω προϋπόθεσης, η Ανταγωνιστική Διαδικασία αναβάλλεται για νέα ημερομηνία, άλλως κηρύσσεται άγονη και η προς δημοπράτηση ισχύς προστίθεται στην προς δημοπράτηση ισχύ της Δεύτερης (Β’) Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.
  3. Τίθεται ανώτατο όριο 100 MW στην Ισχύ Συμμετοχής εκάστου Σ.Α.Η.Ε. προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή του στην Ανταγωνιστική Διαδικασία.
  4. Τίθεται μέγιστο όριο Ισχύος Συμμετοχής ανά Συμμετέχοντα, το οποίο ορίζεται στο είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της δημοπρατούμενης ισχύος της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.
  5. Τίθεται μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά Συμμετέχοντα, σωρευτικά για την Ανταγωνιστική Διαδικασία της παρούσας Προκήρυξης και για τη Δεύτερη (Β’ ) Ανταγωνιστική Διαδικασία, το οποίο ορίζεται σε 100 MW.
  6. Κατά τον έλεγχο των ορίων ισχύος συμμετοχής ανά Συμμετέχοντα και ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων, λαμβάνονται υπόψη οι συνδεδεμένες και οι συνεργαζόμενες με τον Συμμετέχοντα επιχειρήσεις κατά την έννοια της Σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕL 124 της 20ής Μαΐου 2003, σ. 36).
Συγκεντρωτική αποτύπωση όρων και προϋποθέσεων της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ανώτατη επιτρεπόµενη τιµή προσφοράς [€/MW/έτος]
115.000
Τέλος Συμμετοχής [€]
2.500
Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής [€/MW]
35.000
Εγγυητική Επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης [€/MW]*
250.000
Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας [€/MW]**
200.000

* ενδεχόμενη απομείωση κατά την παρ. 11.3.2. περ. 2(β)
**
 απομείωση με την ολοκλήρωση 5 ετών εμπορικής λειτουργίας κατά την παρ. 11.3.3. περ. 2(β)

Χρονοδιάγραμμα Ανταγωνιστικής Διαδικασίας
Υποβολή ερωτημάτων Ενδιαφερομένων επί της Προκήρυξης της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας
Από την ημερομηνία έκδοσης της Προκήρυξης σε ΦΕΚ έως τις 30.06.2023 ώρα 10:00 π.μ.
Έναρξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής
Από την ημερομηνία δημοσίευσης της Προκήρυξης σε ΦΕΚ
Λήξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής
10.07.2023 ώρα 23:59
Προσκόμιση πρωτότυπου εγγράφου (Hard Copy) Εγγυητικής Επιστολής Συμμετοχής και παραλαβή από τη ΡΑΕ
Έως τις 12.07.2023 και ώρα 15:00
Υποβολή ηλεκτρονικού αντιγράφου Εγγυητικής Επιστολής Συμμετοχής από το φορέα έκδοσης.
Έως τις 12.07.2023 και ώρα 15:00
Αξιολόγηση αιτήσεων από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ.
10.07.2023 – 02.08.2023
1η Απόφαση Ρ.Α.Α.Ε.Υ. – Έκδοση Προσωρινού Καταλόγου Επιλεγέντων και Αποκλεισθέντων Συμμετεχόντων
03.08.2023
Υποβολή Ενστάσεων
04.08.2023 – 07.08.2023 ώρα 15:00
Αξιολόγηση Ενστάσεων
07.08.2023 – 09.08.2023
2η Απόφαση Ρ.Α.Α.Ε.Υ. – Οριστικά Αποτελέσματα Αξιολόγησης (Οριστικός Κατάλογος Επιλεγέντων, Αποκλεισθέντων και  Επιλαχόντων Συμμετεχόντων) – Ενημέρωση Συμμετεχόντων
10.08.2023
Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ από εδώ