Πού ”βλέπουν” το πετρέλαιο το 2017, 32 οικονομολόγοι και αναλυτές;

Οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου έχουν γίνει περισσότερο απαισιόδοξοι ότι η μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ και δεν πιστεύουν ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα φτάσει τα $60 το βαρέλι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Το Brent αναμένεται να φτάσει σε μέσο όρο τα $57,07 το βαρέλι το 2017, σύμφωνα με νεά δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον 32 οικονομολόγων και αναλυτών.
Οι προβλέψεις για το Brent το 2017 κυμαίνονται από το υψηλό των $73 που “δίνει” η Raymond James έως το χαμηλό των $51 που “βλέπει” η Commerzbank.
Για το αργό των ΗΠΑ, οι μέσες προβλέψεις τοποθετούν τις άτιμες στα $55,53 το βαρέλι το 2017. Η αύξηση της προσφοράς των ΗΠΑ αναμένεται να αντισταθμίσει εν μέρει τις περικοπές από τον ΟΠΕΚ και των εταίρων τους, όπως σημειώνει ο Rahul Prithiani, ο επικεφαλής της CRISIL Research.
“Αν οι παραγωγοί των ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή με τον ίδιο ρυθμό, τότε η επανεξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου αναμένεται να καθυστερήσει πέρα από το 2017”, όπως τονίζει.
Η παραγωγή σχιστόλιθου στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 109.000 βαρέλια την ημέρα στα 4.960.000 βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την πρόσφατη μηνιαία έκθεση της ΕΙΑ.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρώτη συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μείωση της προσφοράς από το 2008, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με προκλήσεις από την μη τήρησή της από τις χώρες εκτός του Οργανισμού, ακόμη και αν οι χώρες του ΟΠΕΚ σε γενικές γραμμές την τηρήσουν.
“Η χαμηλή δέσμευση των χωρών εκτός ΟΠΕΚ θα μπορούσε να απειλήσει την υπόλοιπη συμφωνία, καθώς η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του βάρους, ενώ η Ρωσία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι άμεσος ανταγωνιστής, έχει αποτύχει να παραδώσει τις μειώσεις που υποσχέθηκε”, όπως σημειώνει ο Γιώργος Μπελέρης, αναλυτής πετρελαίου στην Thomson Reuters Oil Research and Forecasts.
Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ είναι πιθανό να μειωθεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα το Μάρτιο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους και τους αναλυτές, καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχώρησαν σε κάποια μείωση της προσφοράς τους.
Το Brent έχει υποχωρήσει περίπου 5% αυτό το μήνα, στην μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο. “Οι αρχικές ρευστοποιήσεις των long θέσεων είναι μια ανησυχία. Αντανακλά την ασθενέστερη εμπιστοσύνη της αγοράς στις τιμές του πετρελαίου, εν μέσω της αύξησης των επενδύσεων σε σχιστόλιθο καθώς και της παραγωγής των ΗΠΑ”, όπως σημειώνει ο Cailin Birch, αναλυτής του Economist Intelligence Unit.
Ο κίνδυνος ενός νέου απότομου sell-off θα θεωρηθεί ως ένας σημαντικός κίνδυνος από τις περισσότερες χώρες που παράγουν πετρέλαιο, παρέχοντας επιπλέον κίνητρα για επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, όπως προσθέτει.

Γράφει η Ελευθερία Κούρταλη – Πηγή: www.capital.gr