Τις συμβάσεις για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης που θα διανεμηθεί δωρεάν στους δήμους της Αττικής υπέγραψαν τη Δευτέρα με τους αναδόχους ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γ. Πατούλης και ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Β. Κόκκαλης, σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, παρουσία του υπ. Ανάπτυξης, κ. Α. Γεωργιάδη, του γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μ. Γραφάκου, βουλευτών, δημάρχων της Αττικής και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.
Κατά την εκδήλωση ο κ. Πατούλης παρουσίασε και τους βασικούς στόχους της Περιφέρειας Αττικής για την ανακύκλωση, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου που υλοποιεί, το οποίο στηρίζεται στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας.
«Περιφέρεια Αττικής, ΕΔΣΝΑ και δήμοι αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε όσα μας ενοχλούσαν και μας πλήγωναν στον τομέα αυτό», ανέφερε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Σήμερα ξεκινάμε. Το 2022 θα είμαστε πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι. Ενισχύουμε σήμερα με την υπογραφή των συμβάσεων το οπλοστάσιο μας με νέο εξοπλισμό. Βάζουμε ισχυρές βάσεις για να καταστεί η Αττική Περιφέρεια-πρότυπο στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων».
Εντελώς δωρεάν ο εξοπλισμός στους δήμους
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως ο εξοπλισμός ανακύκλωσης θα αποκτηθεί με χρήματα που αντλεί η Περιφέρεια από ευρωπαϊκά κυρίως προγράμματα και δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση, ούτε των δήμων, ούτε των δημοτών, και επισήμανε πως οι πρώτες εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις ήδη ξεκινούν από τον Δεκέμβριο του 2021 και οι υπόλοιπες αναμένονται εντός του 2022.
«Υπολογίζουμε ότι με σωστή χρήση του εξοπλισμού από τους δήμους, εντός της επόμενης διετίας θα έχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των ποσοστών ανακύκλωσης στην Αττική και κάλυψη του στόχου του 50% ανακύκλωσης το 2025».
Τι περιλαμβάνει ο εξοπλισμός
Ο εξοπλισμός που θα διατεθεί δωρεάν στους δήμους περιλαμβάνει:
  1. Προμήθεια κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης προγραμμάτων ανακύκλωσης , ευαισθητοποίησης, επιβράβευσης με περιφερειακές κονσόλες διαχείρισης γωνιών ανακύκλωσης και συστημάτων επιφανειακών και υπογειοποιημένων κάδων.
  2. Προμήθεια και εγκατάσταση Συστημάτων Υπόγειας Αποθήκευσης, με σύστημα ανύψωσης για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης.
  3. Προμήθεια και εγκατάσταση πολυκέντρων ανακύκλωσης, με ενσωματωμένη κονσόλα αναγνώρισης , ζύγισης και καταγραφής.
  4. Αυτόματους μηχανικούς κομποστοποιητές.
  5. Προμήθεια κάδων για την επέκταση του προγράμματος διαλογής στην πηγή του έντυπου χαρτιού.
  6. «Έξυπνο» οικίσκο διακριτή συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.
  7. «Έξυπνη» νησίδα διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.
  8. Κιόσκια ανακύκλωσης.
«Με τον εξοπλισμό αυτό, με τα 100 νέα απορριμματοφόρα βιοαποβλήτων, με τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας που προωθούμε την κατασκευή τους, τις νέες Μονάδες Διαχείρισης Βιοαποβλήτων, αλλά κυρίως με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών της Αττικής, θέλουμε την Αττική πρώτη περιφέρεια στην ανακύκλωση», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.
Στην ομιλία του, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ δουλεύουν διαρκώς μαζί με τους δήμους για 3 βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας αφορά όλους, δεύτερον γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και τρίτον γιατί έχουν συντελεστεί πολλές και μεγάλες αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο.
«Ως το τέλος του 2022 θα πρέπει να υπάρχει πλήρες δίκτυο διακριτής συλλογής βιοαποβλήτων», ανέφερε και προσδιόρισε τους στόχους της ανακύκλωσης ως εξής: Είναι 55% ως το 2025 και 60% το 2030, όταν σήμερα είναι κάτω από 20%, ενώ η ταφή πρέπει να μειωθεί στο 10% ως το 2030. «Πρακτικά όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι στην Αττική το 2025 θα πρέπει να ανακυκλώνουμε τουλάχιστον 2,5 φορές περισσότερο από όσο σήμερα ενώ το 2030 θα πρέπει να θάβουμε το 1/8 των απορριμμάτων που θάβονται σήμερα. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. Καλούμαστε να καλύψουμε σε 4-5 χρόνια μια 20ετία καθυστερήσεων», σημείωσε.
«Βάζουμε την ανακύκλωση στη ζωή μας»
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στους 3 άξονες πάνω στους οποίους  βασίζεται στο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας.
«Δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην υποστήριξη των δήμων στο δύσκολο έργο της επίτευξης των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.Προχωράμε στην ανάπτυξη αποκεντρωμένου δικτύου διαχείρισης βιοαποβλήτων για να ελαφρύνουμε άμεσα το ΧΥΤΑ Φυλής εκτρέποντας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αποβλήτων από την ταφή. Δημιουργούμε τις απαραίτητες υποδομές για να δρομολογηθεί με έργα και όχι με λόγια το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής», εξήγησε.
Ο κ. Πατούλης διαβεβαίωσε όλους τους δήμους πως η Περιφέρεια  Αττικής θα τους στηρίξει πλήρως στην προσπάθεια που θα καταβάλλουν για την ενίσχυση της ανακύκλωσης. «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε στο πλάι σας. Αυτός είναι ο λόγος που τον Ιούνιο του 2020 προχωρήσαμε στον ΕΔΣΝΑ στην προκήρυξη του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού, για να προμηθευτούμε εξοπλισμό ανακύκλωσης τον οποίο θα διαθέσουμε δωρεάν, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών, αξιοποιώντας χρήματα του ΠΕΠ Αττικής, σε όλους τους δήμους.
Γι’ αυτό έχουμε ήδη προχωρήσει σε σχεδόν 50 προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας με άξονα την ανακύκλωση και τα βιοαπόβλητα. Ώστε όλοι μαζί, κι όχι καθένας μόνος του, να δράσουμε ως καταλύτης της πράσινης επανάστασης που θέλουμε να συντελεστεί στην Αττική».
Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα δράσεις της Περιφέρειας στον τομέα της ανακύκλωσης,ο κ. Πατούλης εστίασε στις εξής:
  1. Χρηματοδοτήθηκε το σύνολο των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων και ήδη 46 από τα 66 έχουν παραδοθεί στον ΕΔΣΝΑ.
  2. Μοιράστηκαν πάνω από 10.000 κάδους για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, σαν ένα πρώτο βήμα διευκόλυνσης των δήμων.
  3. Δρομολογήθηκε έγκαιρα ο διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης με προϋπολογισμό άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
  4. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60 Κινητά Πράσινα Σημεία που ήδη κυκλοφορούν στην Αττική, συλλέγοντας υλικά και αντικείμενα προς ανακύκλωση.
Ο κ. Πατούλης τόνισε πως αυτή τη στιγμή υλοποιείται από την Περιφέρεια το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να εξοικονομήσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ από το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο δήμων.
«Το σχέδιό μας προβλέπει ότι η σωστά οργανωμένη διαχείριση των βιοαποβλήτων μπορεί να εκτρέψει ως και 700.000 τόνους από την ταφή και έτσι να ανακουφίσει το ΧΥΤΑ Φυλής», ανέφερε και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της υποστήριξης των δήμων μέχρι στιγμής έχουν μοιραστεί σε 48 δήμους 80 υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα εξοπλισμένα με πλυντήριο κάδων για απόλυτη προστασία της δημόσιας υγείας, 9.000 καφέ κάδοι για διακριτή συλλογή βιοαποβλήτων, ενώ σύντομα αναμένεται να αρχίσει η διανομή άλλων 100 απορριμματοφόρων βιοαποβλήτων και περίπου 19.000 καφέ κάδων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2022.
Ως ένα ιστορικό γεγονός όχι μόνο για την Αττική, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα χαρακτήρισε τις σημερινές υπογραφές με τους αναδόχους αλλά και γενικότερα την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση, ο υπ. Ανάπτυξης, κ. Αδ. Γεωργιάδης και συνεχάρη τον κ. Πατούλη, επισημαίνοντας ότι σήμερα ξεκινά μία αντίστροφη πορεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προστασία του  περιβάλλοντος.
Τα συγχαρητήριά του προς την Περιφέρεια και προσωπικά στον κ. Πατούλη εξέφρασε και ο γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μ. Γραφάκος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η σημερινή εκδήλωση είναι σημαντική όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα. Η προσπάθεια που γίνεται στην Αττική είναι μοναδική και είμαι βέβαιος ότι θα συμπαρασύρει και άλλες Περιφέρειες».
Τις δράσεις της Περιφέρειας  για την ενίσχυση της ανακύκλωσης εξειδίκευσε ο ειδικός μελετητής, κ. Δ. Μπούργκας, ενώ προβλήθηκε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.