Ανοικτό τον δρόμο για την είσοδο και νέων επενδυτών που θα συμπράξουν με τα έξι επενδυτικά σχήματα που προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης αφήνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι της διακήρυξης που ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.
Οι όροι της προκήρυξης δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους επενδυτές να διεκδικήσουν και τα δύο προς πώληση λιγνιτικά χαρτοφυλάκια, δηλαδή το λιγνιτικό δυναμικό και της Μεγαλόπολης και της Μελίτης. Αυτό που η διοίκηση της ΔΕΗ επιχειρεί να πετύχει με αυτόν τον όρο είναι να τονώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για υψηλό τίμημα.
Οι ενδιαφερόμενοι
Στο μεταξύ, τα χαρτιά τους άρχισαν να ανοίγουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας που προκρίθηκε για την επόμενη φάση του διαγωνισμού από τη ΔΕΗ, η οποία περιλαμβάνει και τους έξι αρχικά ενδιαφερομένους.
Πρώτη, η τσεχική εταιρεία Ndoverse (Czech) Coal Investments Limited, μέλος του ομίλου Seven Energy, με επίσημη ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά και των τριών μονάδων.
Σχολιάζοντας την πρόκριση της εταιρείας στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ο Alan Svoboda, εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου Seven Energy, τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας για τις δύο μονάδες σε Μεγαλόπολη και Μελίτη βρίσκεται το ξεκάθαρο όραμά μας για την αναβάθμισή τους και την αύξηση της αποδοτικότητάς τους, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας τους τα επόμενα χρόνια, προς όφελος των εργαζομένων τους, των τοπικών κοινωνιών και, τελικά, των Ελλήνων καταναλωτών». «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρότασή μας θα αξιολογηθεί θετικά τόσο από τη ΔΕΗ, που θα λάβει τις συναφείς με τη διαδικασία αποφάσεις, όσο και από όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Για το πλήρες χαρτοφυλάκιο που πουλάει η ΔΕΗ ενδιαφέρεται και το σχήμα ομίλου Κοπελούζου – China Energy, σύμφωνα με τα όσα ανεπίσημα δήλωσε ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου κ. Δημήτρης Κοπελούζος μία ημέρα πριν στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας των δύο ομίλων.
Με επιφυλακτικότητα προσήλθαν στον διαγωνισμό οι άλλοι δύο εγχώριοι όμιλοι, Μυτιληναίου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ περιθώρια για σύμπραξη με κάποιον από τους εγχώριους ή ξένους επενδυτές θα διερευνήσει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (όμιλος Στασινόπουλος) στη βάση ενός μακροχρόνιου διμερούς συμβολαίου που θα διασφαλίζει χαμηλότερο κόστος ρεύματος από αυτό που παρέχει σήμερα στην ενεργοβόρο βιομηχανία η ΔΕΗ.
Το επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση τον Οκτώβριο, που θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές, θα φανεί εάν είναι πραγματικό και το ενδιαφέρον της έτερης τσεχικής εταιρείας που συμμετέχει στον διαγωνισμό και συγκεκριμένα της Energetick Prumyslovy Holding (EPH).
Έως τα τέλη Ιουλίου
Μέχρι το τέλος Ιουλίου, πάντως, θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί και να έχουν γνωστοποιηθεί στην DGcomp, που εποπτεύει την όλη διαδικασία, τα πιθανά κοινοπρακτικά σχήματα μεταξύ των υφιστάμενων ενδιαφερομένων ή και τρίτων με κάποιων από τους υφιστάμενους.
Οι επενδυτές θα αρχίσουν να αξιολογούν τις μονάδες αμέσως μετά την επίσκεψη στα data rooms που ανοίγουν από την προσεχή Δευτέρα και θα παραμείνουν ανοικτά για δύο μήνες. Ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις είναι τα CO² και οι εκτιμήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το κόστος τους σε μακροχρόνια βάση.

Γράφει η Χρύσα Λιάγγου – Πηγή: kathimerini.gr