Επενδυτικό πρόγραμμα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα νέο παγκόσμιο πρόγραμμα για την επιτάχυνση των επενδύσεων στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στις αναπτυσσόμενες και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη, η Παγκόσμια Τράπεζα, μέσω του προέδρου της, Jim Yong Kim.
Μιλώντας στο φετινό Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Jim Yong Kim δήλωσε ότι το πρόγραμμα επιδιώκει να βοηθήσει τις χώρες αυτές:
  1. να αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά της αιολικής και ηλιακής,
  2. να βελτιώσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια και
  3. να διευρύνουν την πρόσβασή τους στην ηλεκτρική ενέργεια.
«Για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αυτό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα», πρόσθεσε. «Η αποθήκευση με μπαταρίες μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να περάσουν στην επόμενη γενιά τεχνολογίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να διευρύνουν την ενεργειακή πρόσβαση και να θέσουν τις βάσεις για πολύ πιο καθαρά και σταθερότερα ενεργειακά συστήματα».
«Οι μπαταρίες είναι ζωτικής σημασίας για την απανθρακοποίηση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Επιτρέπουν την αποθήκευση αιολικής και ηλιακής ενέργειας και την αξιοποίησή τους τη στιγμή που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε καθαρή, οικονομικά προσιτή ενέργεια όλο το εικοσιτετράωρο», δήλωσε ο Kim.
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες αγορές για τα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες στις χώρες με υψηλό αιολικό και ηλιακό δυναμικό, αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας και πληθυσμό που ζει ακόμα χωρίς αξιόπιστο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.