Το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιουνίου, ο κ. Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμο Θωμά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, θα παραστεί στην εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Πρόκειται για εμβληματικό έργο εθνικής σημασίας, καθώς η σχεδιαζόμενη ολοκλήρωσή του το 2023, θα οδηγήσει σε μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος από το κλείσιμο των ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο νησί, επιτρέποντας παράλληλα την αξιοποίηση και του μεγάλου δυναμικού ΑΠΕ που διαθέτει. Πέραν των περιβαλλοντικών οφελών, υπάρχει και οικονομικό όφελος για τα νοικοκυριά όλης της χώρας, καθώς η περάτωση της εν λόγω διασύνδεσης θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω της δραστικής μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ.
Φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής είναι η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection». Ανάδοχοι για τους Σταθμούς Μετατροπής είναι η ένωση εταιρειών Siemens-ΤΕΡΝΑ (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και για τα επιμέρους τμήματα των καλωδίων οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ, Prysmian και Nexans.
Σχετικά με την υπογραφή των συμβάσεων, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Η υπογραφή των συμβάσεων για την υποθαλάσσια ζεύξη Αττικής – Κρήτης και την ηλεκτρική διασύνδεση είναι αποφάσεις που θα έχουν σίγουρα θετική περιβαλλοντική επίδραση στο νησί. Ειδικά, μιλώντας γι’ αυτό, πέρα από το περιβαλλοντικό μήνυμα, υπάρχει ταυτόχρονα και αναπτυξιακή διάσταση διότι με την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αττική – Κρήτη τερματίζεται η ενεργειακή ανασφάλεια που υπήρχε για δεκαετίες στο νησί. Η Κρήτη περνάει σε μία καινούργια σελίδα βιώσιμης ανάπτυξης».