Ο Δήμος Ναυπακτίας προχωρά στην ίδρυση Ενεργειακής Κοινότητας με την επωνυμία «Ενεργειακή Κοινότητα Ναυπακτίας Συν.Πε.», μέσω της οποίας, όπως ανακοινώθηκε, «θα επιτυγχάνονται σημαντικά οφέλη σε επίπεδο εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας και μείωσης δαπανών, ενώ παράλληλα θα στηριχθούν ευάλωτα νοικοκυριά».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, η «Ενεργειακή Κοινότητα Ναυπακτίας» θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ βασικοί μέτοχοι θα είναι τα νομικά πρόσωπα του δήμου. Παράλληλα, μέσω της «ενεργειακής κοινότητας» εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί «η προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, αλλά και η καινοτομία στον ενεργειακό τομέα μέσω της δραστηριοποίησης σε τομείς όπως οιΑνανεώσιμες Πηγές Ενέργειαςκαι ησυμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης».
Ειδικότερα, όσον αφορά τα οφέλη, «ο Δήμος Ναυπακτίας, με συνολικά384 παροχές, θα εξοικονομεί7.029.488 κιλοβατώρες ανά έτος ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχούν σε800.505 ευρώ ανά έτος».
Αντίστοιχα, «η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης, με51 παροχές, θα εξοικονομεί4.653.039 κιλοβατώρες ανά έτος, που αντιστοιχεί σε527.894 ευρώ ανά έτοςκαι τοΔημοτικό Λιμενικό Ταμείο, με10 παροχές, θα εξοικονομεί155.939 κιλοβατώρεςανά έτος και21.609 ευρώ ανά έτος».
Επίσης, σύμφωνα με τον δήμο, «θα μειωθεί κατά352.632 ευρώ ετησίωςη δαπάνη που αντιστοιχεί στηνεξοικονόμηση 2.245.856 κιλοβατωρώνανά έτος των650 παροχών ευάλωτων νοικοκυριών».
Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, «ηπρομήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμούγια τα ευάλωτα νοικοκυριάχρηματοδοτείται 100% από το ΕΣΠΑ».
Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ. Βασίλης Γκίζας, δίνοντας το στίγμα των επιδιώξεων της δημοτικής αρχής, σημείωσε: «Ο Δήμος Ναυπακτίας, σε συνέχεια των ενεργειών που έχει δρομολογήσει και αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο ενεργειακών και περιβαλλοντικών εφαρμογών, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωσης, η δημιουργία Πράσινου Σημείου, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου, το σύστημα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, προχωρά ακόμη παραπέρα προσβλέποντας να αντιμετωπίσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Μέσω της “Ενεργειακής Κοινότητας” θα διαχειριστούμε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, θα εξοικονομήσουμε σημαντικά ποσά για το Δήμο μας και το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι θα προχωρήσουμε σε δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Σκοπός μας είναι να μπορούμε να αυτοδιαχειριζόμαστε τα ενεργειακά μας θέματα, να είμαστε ευέλικτοι, ανταγωνιστικοί και αναπτυξιακοί, προς όφελος πάντα της τοπικής μας κοινωνίας».