Ο Δήμος Νέας Ιωνίας προωθεί ένα φιλόδοξο έργο πράσινης επιχειρηματικότητας

Η εφαρμογή των αρχών της Πράσινης Επιχειρηματικότητας στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) λαμβάνει «σάρκα και οστά» στον Δήμο της Νέας Ιωνίας!

O Δήμος Νέας Ιωνίας θα ολοκληρώσει μέχρι τέλος Απριλίου ένα ιδιαίτερα σημαντικό και φιλόδοξο έργο, μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) 2009-14 – Θεματική Περιοχή ΑΠΕ (eeares.cres.gr). Ο ΧΜ ΕΟΧ αποτελεί άλλωστε πανευρωπαϊκά ένα βασικό μέσω ενίσχυσης της υγιούς επιχειρηματικότητας, με τελικό στόχο την μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων μέσα από τεχνικά επαρκείς, αποτελεσματικές και καλώς λειτουργούσες διοικητικές δομές.
Στο Δήμο της Νέας Ιωνίας, μέσα από την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικό του υπεδάφους και την εγκατάσταση κεντρικού μηχανοστασίου και δικτύου διανομής γεωθερμικής ενέργειας, επιχειρήσεις από διαφορετικούς τομείς (κατασκευής, προμήθειας, εγκατάστασης, συμβούλων, επικοινωνίας, κλπ.) συνεργάστηκαν αποδοτικά και συντονισμένα μεταξύ τους, αλλά και με Δημοσίους Φορείς (1. Δήμος Νέας Ιωνίας – ως συντονιστής, 2. Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Όλγα», 3. Στέγη Ανηλίκων Νέας Ιωνίας, και 4. Κέντρο Βρεφονηπιακής Αγωγής και Φροντίδας Οικογένειας Νέας Ιωνίας ΚΕΒΡΕΦΟ – στο οποίο υπάγονται έξι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί).
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα δίκτυο για κλιματισμό, θέρμανση και παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων και ηλιακών συλλεκτών, λαμπτήρες τεχνολογίας LED σε δημόσια κτίρια του Δήμου Νέας Ιωνίας και μια σειρά από άλλες δράσεις επιστημονικής διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου!
Σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να αποκτήσουν νέο και βιώσιμο ρόλο, τα οφέλη από την υλοποίηση του επιδεικτικού έργου για την αγορά πράσινων ενεργειακών τεχνολογιών είναι πολλαπλά και συγκεκριμένα:
1) Έμπρακτη ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας που δεν ρυπαίνει το περιβάλλον και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που διαθέτει φαντασία, επιχειρηματικό όραμα και καινοτομία, με τελικό αποδέκτη τον πολίτη.
2) Επιδεικτική χρήση τεχνολογιών και συστημάτων ΑΠΕ σε κομβικά σημεία μεγάλης επισκεψιμότητας και προσβασιμότητας στον Δήμο, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, μαθητές, νέους, ευπαθής ομάδες πληθυσμού, κλπ. Ο αριθμός των χρηστών, μόνιμων και επισκεπτών, στα εννέα ωφελούμενα κτίρια, είναι περίπου 2.000.
3) Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια που υλοποιούνται οι παρεμβάσεις με συνέπεια τη μείωση εκπομπών CO² και άρα μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Η εξοικονόμηση ενέργειας στα εννέα κτίρια είναι ~60%, ενώ η μείωση εκπομπών άνθρακα είναι ~50%.
4) Σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας των εγκαταστάσεων και κτιρίων με αποτέλεσμα την οικονομική ανακούφιση των Δημοσίων Φορέων της περιοχής.
5) Συμβολή στην επίτευξη των εθνικών στόχων σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την ενέργεια.
Παρά την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες της παρούσας χρονικής συγκυρίας, η παρούσα «συνεργατική και καινοτόμος επιστημονικά προσέγγιση», μπορεί να αποτελέσει την ζητούμενη «κινητήριο δύναμη» για την εφαρμογή στην πράξη των αρχών της πράσινης επιχειρηματικότητας και την τόνωση της αγοράς των ΑΠΕ.
Τα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα διοργανωθεί την Τρίτη 04/04/2017, 18:30-20:00, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, Οδός Πατριάρχου Ιωακείμ 4 (Πλησίον Σταθμού ΗΣΑΠ).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.