Oι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκτινάσσουν και σήμερα τα ποσοστά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που θα φτάσουν το 44% του ενεργειακού μείγματος, εκτοπίζοντας το ρόλο των ορυκτών καυσίμων. Το φυσικό αέριο βρίσκεται στην τρίτη θέση με 20,93% ενώ ο λιγνίτης στην τελευταία με 0,16% και οι εισαγωγές στην δεύτερη θέση με 26,47%.
Η μεγάλη παραγωγή πράσινης ενέργειας οδήγησε σε μηδενικές τιμές το Σάββατο 20 Μαΐου ενώ και χθες Κυριακή 21 Μαΐου, η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, η μέση τιμή χονδρεμπορικής αγοράς εκτινάσσεται σήμερα κατά 62,36% στα 99,43 ευρώ/MWh, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 50% τις προηγούμενες μέρες.
Στον Ευρωπαϊκό Χάρτη τιμών με εξαίρεση την Ιταλία (106,25 ευρώ/MWh), την Μάλτα (130,04 ευρώ/MWh) και την Πολωνία (116,18 ευρώ/MWh), όλες οι άλλες χώρες κινούνται κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι μηδενικές τιμές στο ρεύμα είναι αποτέλεσμα της αυξημένης εγκατεστημένης βάσης των ΑΠΕ και δίνουν μια εικόνα που θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά και τους επόμενους μήνες στην αγορά ηλεκτρισμού.
Σε αυτό συνηγορούν, η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και οι εξαιρετικές ανεμολογικές συνθήκες, οι οποίες ενεργοποιούν τις ΑΠΕ και το κόστος ηλεκτρισμού υποχωρεί.
Ενθαρρυντικά μηνύματα στέλνει στην αγορά και η αποκλιμάκωση του φυσικού αερίου καθώς οι τιμές στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF υποχωρούν στα επίπεδα των 30 ευρώ/MWh και διαμορφώνουν συνθήκες επίσης ελκυστικότερου ενεργειακού κόστους για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Πηγή: newmoney.gr