Η κυβέρνηση της Ουαλίας ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο των εταιρειών TotalEnergies και Simply Blue Group, για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου, που φέρει την ονομασία Erebus, ισχύος 100 MW στην Κελτική Θάλασσα, το πρώτο του είδους του στα ανοικτά των ακτών της Ουαλίας.
Η αίτηση s36 για το έργο εγκρίθηκε υπό όρους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα σχεδιασμού της ουαλικής κυβέρνησης. Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για το έργο, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο που έχει εξασφαλίσει πλήρη έγκριση σχεδιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα.
Έρχεται μετά τη χορήγηση στους προγραμματιστές άδειας θαλάσσης από τους Φυσικούς Πόρους της Ουαλίας στα τέλη του περασμένου μήνα για την κατασκευή μιας συστοιχίας έως και επτά ανεμογεννητριών 14MW που θα στεγάζονται σε ημιβυθιζόμενες πλωτές πλατφόρμες 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Pembrokeshire.
Η τελευταία απόφαση σχεδιασμού θα επιτρέψει στην κοινοπραξία, γνωστή ως Blue Gem Wind, να υποβάλει προσφορά για το πλωτό αιολικό πάρκο στον επόμενο γύρο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη σύμβαση για τη διαφορά (CfD).
Τα έργα έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα για να προκριθούν στη δημοπρασία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα αυτό το καλοκαίρι. Η τιμή αναφοράς για την πλωτή αιολική ενέργεια έχει οριστεί στις 116 λίρες ανά μεγαβατώρα για τα έτη παράδοσης 2026/27 και 2027/28.
Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας Mark Drakeford προέτρεψε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση να «κάνει το καθήκον της» μέσω της διαδικασίας CfD για να προωθήσει τη βιομηχανία, συνεργαζόμενη με την ομάδα Erebus.