Οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου που έχουν ταρακουνήσει την αγορά ενέργειας θα επωφεληθούν από ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της ζήτησης τα επόμενα χρόνια, εκτιμά σε έκθεση του ο ΟΠΕΚ.
Προβλέπει ωστόσο, πως μετά από χρόνια αύξησης της αμερικάνικης παραγωγής και διατήρησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ σε σταθερά επίπεδα, οι ισορροπίες θα αντιστραφούν και πάλι.
Η πρόβλεψη του πετρελαϊκού καρτέλ δείχνει πως αναμένει ότι η μάχη με τους Αμερικανούς παραγωγούς για το μερίδιο αγοράς θα κρατήσει για αρκετά χρόνια ακόμα. Η «επανάσταση» του αμερικάνικου σχιστολιθικού πετρελαίου άνοιξε το δρόμο για μια τριετή πτώση της τιμής του αργού, από τα 100 δολάρια το βαρέλι το 2014 στα περίπου 60 σήμερα.
Στην έκθεση του ο ΟΠΕΚ αναφέρει πως τα επόμενα τέσσερα χρόνια η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα αυξηθεί ταχύτερα από ότι αναμενόταν, φτάνοντας τα 7,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021. Αυτό είναι περίπου 56% υψηλότερα από ότι προέβλεπε την προηγούμενη χρονιά.
Εν τω μεταξύ, ο OΠΕΚ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ζήτηση αργού σε σχέση με πέρυσι, κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Με βάση τους υπολογισμούς του οργανισμού, η παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο το 2022 θα ανέλθει στα 2,2 εκατομμύρια. Όπως μεταδίδει το CNBC, ο ΟΠΕΚ βλέπει πλέον τη ζήτηση να αγγίζει τα 102,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022 από τα 95,4 εκατ. που βρισκόταν το 2016.