Αισιόδοξες αναμένεται να είναι οι εκτιμήσεις του ΟΠΕΚ αναφορικά με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το επόμενο έτος, στην σχετική έκθεση που αναμένεται να δημοσιευτεί εντός του τρέχοντος μήνα.
Όπως αναφέρει το Reuters, η πρόβλεψη του ΟΠΕΚ αναμένεται να δείξει ότι το 2024 η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θα είναι μικρότερη από τα 2,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή 2,4% που καταγράφηκε φέτος, ωστόσο θα παραμείνει υψηλότερα από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας – με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας.
Σύγκρουση
Ο ΟΠΕΚ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, με τον ΟΠΕΚ να επικρίνει τον ΔΟΕ, ο οποίος συμβουλεύει τις βιομηχανικές χώρες, για αυτό που θεωρεί ανεύθυνες προβλέψεις και επακόλουθες αναθεωρήσεις των δεδομένων.
Η αύξηση της ζήτησης αποτελεί ένδειξη της εικαζόμενης ισχύος της αγοράς πετρελαίου και αποτελεί μέρος του υποβάθρου για τις αποφάσεις πολιτικής που αναμένεται να λάβει ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, που συναπαρτίζουν το σχήμα «ΟΠΕΚ+». Η ομάδα τον Ιούνιο επέκτεινε τους περιορισμούς της προσφοράς έως το 2024 για να στηρίξει την αγορά, καθώς η ανησυχία για την εξασθένηση της ζήτησης πίεζε τις τιμές.
Η αύξηση της ζήτησης
Για το 2024, τρεις πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι ενώ η αύξηση της ζήτησης είναι πιθανό να παρουσιάσει επιβράδυνση, αυτή δεν θα είναι τόσο σοβαρή όσο προβλέπει ο ΔΟΕ. Εικάζουν ότι θα κυμανθεί ανάμεσα σε 1 και 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
«Μπορεί να αναμένεται ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 θα είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι το 2023», δήλωσε μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να είναι μεταξύ 1,5 και 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ο ΟΠΕΚ αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη του πρόβλεψη ζήτησης για το 2023 στη μηνιαία έκθεσή του στις 13 Ιουλίου.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι από χώρες του ΟΠΕΚ σε συνέδριο αυτή την εβδομάδα, όπως ο Αμίν Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού παραγωγού πετρελαίου Saudi Aramco, εξέφρασαν αισιοδοξία για τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου, παρά τους αντίθετους ανέμους στον τομέα της οικονομίας, που επιβαρύνουν τις τιμές.
«Η Ασία αναπτύσσεται. Μόνο η Κίνα μεταξύ 2019 και 2023 κατέγραψε αύξηση ύψους 3 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η Ινδία αύξηση 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως. Υπάρχει ανάκαμψη της ζήτησης», δήλωσε.

Πηγή: ot.gr