Στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πρόκειται να συζητηθούν σήμερα οι νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τους στόχους ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας.
Σημειώνεται ότι η κατανάλωση ενέργειας πρέπει να μειωθεί κατά 40% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 και το μερίδιο της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να αυξηθεί από 27% σε 35% βάσει των νομοθετικών προτάσεων που θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει την Τετάρτη η ψηφοφορία επί της διαπραγματευτικής εντολής για την έναρξη των συνομιλιών με τους υπουργούς.
Η επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ ζητάει την εφαρμογή ενός δεσμευτικού στόχου σε επίπεδο ΕΕ για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 40% έως το 2030 (μείωση κατά 34% της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας συγκριτικά με τα επίπεδα του 2005). Ζητείται επίσης η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην συνολική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ από 27% σε 35%. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των μεταφορών, ζητούν τουλάχιστον το 12% της ενέργειας που καταναλώνεται σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη διαπραγματευτική εντολή του, οι συνομιλίες με το Συμβούλιο μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, δεδομένου ότι το Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τη θέση του για την ενεργειακή απόδοση στις 26 Ιουνίου και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης στις 18 Δεκεμβρίου. Αυτές οι τρεις νομοθετικές προτάσεις αποτελούν μέρος του πακέτου για την καθαρή ενέργεια, το οποίο δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2016.