Ένα εμβληματικό έργο στον κλάδο των ΑΠΕ ολοκληρώνεται και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στο 2019. Πρόκειται για τη συστοιχία εφτά αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 154,1 μεγαβάτ στον Καφηρέα στη ΝΑ Εύβοια, μια επένδυση της ENEL GREEN POWER HELLAS (100% θυγατρική του ιταλικού ομίλου ENEL), ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Η συστοιχία των αιολικών πάρκων υποστηρίζεται από τουλάχιστον 20ετείς συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν υπογραφεί με τον ΔΑΠΕΕΠ (πρώην ΛΑΓΗΕ, νυν Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης).
Θα παράγει περίπου 480 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, δηλαδή θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 130.000 ελληνικών νοικοκυριών. Το έργο θα έχει σημαντική συμβολή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποκαθιστώντας την παραγωγή από εισαγόμενες πρώτες ύλες ή από καύσιμα που έχουν δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία.
Η επιλογή του Καφηρέα έγινε με βάση το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο της χώρας για τις ΑΠΕ, δηλαδή βάσει του καθορισμού περιοχών με υψηλό αιολικό δυναμικό και τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.
Ο σχεδιασμός του έργου έχει γίνει κατά τρόπο που να προστατεύει και να αναβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, καθώς επίσης να ενισχύει τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής και την τοπική βιώσιμη ανάπτυξη.
Η ΕNEL GREEN POWER HELLAS θα διαθέτει κάθε χρόνο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το 3% των ακαθάριστων εσόδων από τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από τα αιολικά πάρκα, για ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και την προστασία του περιβάλλοντος. Το ετήσιο ποσό για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια ευρώ.
Γενικότερα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής αλλά και της λειτουργίας του έργου, η ENEL GREEN POWER HELLAS, ακολουθώντας το στόχο της για ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, προσέλαβε και προσλαμβάνει πολλούς ανθρώπους από την ευρύτερη περιοχή υλοποίησης των αιολικών πάρκων. Επίσης, οι τροφοδοσίες και τα υλικά του έργου προέρχονται κατά κανόνα από την Καρυστία, ενώ η οικονομία της περιοχής ενισχύεται σημαντικά και από την ενοικίαση κατοικιών για τους εργαζόμενους και γραφεία.
Τέλος, η εταιρεία, εκτός από τη συμβολή της στη διεύρυνση της τοπικής οικονομικής αλυσίδας, έχει αναπτύξει ένα παράλληλο πρόγραμμα δράσεων που ενισχύσουν και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα.
Εμβληματικό έργο αποτελεί η αναδάσωση του Καστανόλογγου, ενός δάσους με υπεραιωνόβιες καστανιές που εκτείνεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της Όχης. Το σχέδιο αναδάσωσης έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, υλοποιείται υπό την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2021.

Πηγή: insider.gr