Η Absolut Vodka, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα εξαγωγής της Σουηδίας, διαθέτει μόνο μία γραμμή παραγωγής που εξυπηρετεί ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό καθιστά την αξιοπιστία της διεργασίας άκρως σημαντική για την κερδοφορία της εταιρείας.
Έπειτα από έρευνα διάφορων μεθόδων για τη βελτιστοποίηση της απομακρυσμένης παρακολούθησης και συντήρησης, το αποστακτήριο της Absolut στη νότια Σουηδία έλαβε μια προσφορά στην οποία ήταν δύσκολο να αντισταθεί. Η ABB πρότεινε στην εταιρία να εγκαταστήσει στο αποστακτήριο αισθητήρες ABB AbilitySmart Sensors ως τη βάση για μια οικονομικά αποδοτική και εύκολη στη χρήση λύση απομακρυσμένης παρακολούθησης.
Ιστορικά, το υψηλό κόστος εγκατάστασης εξοπλισμού παρακολούθησης κραδασμών υπήρξε το μοναδικό και μεγαλύτερο εμπόδιο στο αποστακτήριο. «Με τους έξυπνους αισθητήρες της ΑΒΒ, όμως, συνειδητοποιήσαμε ότι είχαν τη δυνατότητα να μας δώσουν τη συνεχή παρακολούθηση που θέλαμε, χρησιμοποιώντας φθηνές και λιγότερο περίπλοκες ασύρματες επικοινωνίες», αναφέρει ο Jonas Nilsson, Maintenance Supervisor της Absolut.
Κινητήρες εξοπλισμένοι με ABB Ability TM Smart Sensors, Πηγή φωτογραφίας: ABB Greece

Οι έξυπνοι αισθητήρες, με μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου ο καθένας, τοποθετήθηκαν σε κινητήρες στη διαδικασία «προετοιμασίας πολτοποίησης» – μια συνεχής λειτουργία κρίσιμη για τις συνολικές διαδικασίες απόσταξης.
Κινητήρες εξοπλισμένοι με ABB Ability TM Smart Sensors, Πηγή φωτογραφίας: ABB Greece

Η παραγωγή της Absolut vodka, η οποία ανέρχεται σε περίπου 130 εκατομμύρια μπουκάλια ετησίως, γίνεται με τη χρήση υψηλής ποιότητας Σουηδικού χειμερινού σίτου που χωνεύεται, ζυμώνεται και στη συνέχεια αποστάζεται.
Πρόωρη ανίχνευση
Αμέσως μετά την τοποθέτηση των αισθητήρων στο περίβλημα των κινητήρων, ανιχνεύθηκε μια μη φυσιολογική καμπύλη δόνησης σε έναν κινητήρα ανάδευσης, υποδεικνύοντας πιθανή βλάβη του ρουλεμάν. Μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση επιβεβαίωσε ότι υπήρξε πράγματι ένα ελαττωματικό ρουλεμάν.
Το αποστακτήριο της Absolut στο Skane, νότια περιοχή της Σουηδίας, Πηγή φωτογραφίας: ABB Greece

Η ανίχνευση του ελαττωματικού ρουλεμάν προτού αποτύχει, έδωσε τη δυνατότητα στην Absolut να διορθώσει το πρόβλημα κατά τη διάρκεια ενός προγραμματισμένου τερματισμού λειτουργίας, αποφεύγοντας τον περιορισμό της παραγωγικότητας με απροσδόκητη παύση της λειτουργίας.
Ταυτόχρονα, οι αισθητήρες ανέδειξαν ένα δεύτερο πιθανό πρόβλημα – σημαντική δόνηση σε μία από τις αντλίες – στη γραμμή προετοιμασίας πολτού. Αρχικά, οι μηχανικοί πίστευαν ότι μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα σε ρουλεμάν, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν μια βαλβίδα που είχε μετατοπιστεί κατά λάθος με αποτέλεσμα τη σπηλαίωση της αντλίας.
Γραμμή προετοιμασίας πολτοποίησης, Πηγή φωτογραφίας: ABB Greece

«Οι αισθητήρες μας προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο να αποκτήσουμε μια βαθύτερη γνώση της διαδικασίας πολτοποίησης, με τη δυνατότητα να βρούμε ακόμη και μικρά προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε πριν γίνουν ένα σημαντικό ζήτημα. Κατανοώντας την κατάσταση του εξοπλισμού μας, μπορούμε να σχεδιάσουμε ενέργειες συντήρησης και να τις ευθυγραμμίσουμε με τις προγραμματισμένες στάσεις παραγωγής», αναφέρει ο Tony Knutsson, Automation Engineer της Absolut.
«Το έργο αυτό με την Absolut είναι ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς οι έξυπνοι αισθητήρες μας προσφέρουν μία οικονομικά αποδοτική λύση απομακρυσμένης παρακολούθησης που μπορεί να μετρήσει τη δόνηση, τη θερμοκρασία και άλλους κρίσιμους παράγοντες», αναφέρει ο Brith Isaksson, Global Segment Manager για τον Τομέα Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών της ΑΒΒ. «Η ομάδα της Absolut μας αναφέρει ότι βλέπουν πολλά πιθανά οφέλη χρησιμοποιώντας περισσότερους έξυπνους αισθητήρες και σε άλλα κομμάτια εξοπλισμού ενώ επόμενό τους βήμα είναι η εγκατάστασή τους στους κινητήρες που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές του εργοστασίου».
Άρθρο της Δέσποινας Μακρή | Τομέας Συστημάτων Κίνησης ABB
[email protected]