Η ενεργειακή κρίση επαναφέρει σε διαδικασία υλοποίησης έργα αποθήκευσης 1,5 GW που είχαν μπει στον «πάγο» τον περασμένο Ιούλιο, αναμένοντας το θεσμικό πλαίσιο το οποίο… θα ήταν έτοιμο το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ΑΠΕ ρύθμιση που θα βγάζει από τον «πάγο» αδειοδοτημένα έργα αποθήκευσης.
Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος 1,5 GW, την υλοποίηση των οποίων είχε μπλοκάρει το ίδιο το ΥΠΕΝ με νομοθετική ρύθμιση που είχε εντάξει τον Ιούλιο του 2021 στο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων, με το σκεπτικό ότι αδειοδοτήθηκαν σε κενό πλαισίου.
Η ρύθμιση, που ξεσήκωσε τότε θύελλα αντιδράσεων από ξένους και εγχώριους επενδυτές, προέβλεπε την αναστολή έως τις 31/12/2021 της χορήγησης αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και της χορήγησης προσφορών σύνδεσης για την αδειοδότηση σταθμών που συνδυάζουν μονάδες ΑΠΕ με αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές ενέργειας ανέδειξαν τη χρησιμότητα τέτοιων έργων και το ΥΠΕΝ σπεύδει να διορθώσει μια απόφαση που αποδείχθηκε ιδιαίτερα ζημιογόνος για τη χώρα και τους καταναλωτές, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Αναγνωρίζοντας αυτές τις επιπτώσεις αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το θεσμικό πλαίσιο για έργα αποθήκευσης που αναμένονταν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το ΥΠΕΝ προχωράει στο «ξεπάγωμά» τους με νέα νομοθετική ρύθμιση.
Η καθυστέρηση του θεσμικού πλαισίου, ωστόσο, που θα ανοίξει τον δρόμο και για την ανάπτυξη νέων έργων αποθήκευσης, έχει προκαλέσει ανησυχίες στην αγορά, οι οποίες συνδέονται και με τη δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων ύψους 450 εκατ. ευρώ που έχουν διασφαλιστεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, κι αυτό γιατί οι διαδικασίες αδειοδότησης τέτοιων έργων είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες.
Η τεχνολογία της αποθήκευσης είναι κομβική για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης και αποκτάει νέα βαρύτητα στην παρούσα ενεργειακή κρίση και την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Η πράσινη τεχνολογία μπορεί να εξομαλύνει τη διακύμανση της παραγωγής των ΑΠΕ, ενώ παράλληλα μεγιστοποιεί την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών δικτύου, δίνοντας λύση στα προβλήματα κορεσμού.

Γράφει η Χρύσα Λιάγγου – Πηγή: kathimerini.gr