Η περιοχή γύρω από τον τόπο του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνόμπιλ έχει εγκαταλειφθεί από το 1986, αλλά μια κοινοπραξία σκοπεύει να την μετατρέψει σε μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Η παροχή καθαρής ενέργειας από το χώρο που προήλθε καταστροφική ακτινοβολία θα αποτελέσει επιπλέον έναν θετικό συμβολισμό, όπως επιθυμεί η ουκρανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η ουκρανική τεχνική εταιρεία Rodina Energy Group και η γερμανική εταιρία καθαρισμού Enerparc ανακοίνωσαν την κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου ισχύος ενός μεγαβάτ. Το έργο στο Τσερνόμπιλ αναμένεται να κοστίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, με τις κατασκευές να ξεκινούν αυτό το μήνα.
«Κομμάτι κομμάτι, θέλουμε να αναβαθμίσουμε και να βελτιστοποιήσουμε τη ζώνη του Τσερνόμπιλ», δήλωσε ο Ευγένι Βαριαγίν, διευθύνων σύμβουλος της Rodina. «Το Τσερνόμπιλ δεν πρέπει να είναι απλά μια μαύρη τρύπα στη μέση της Ουκρανίας. Το έργο μας θα βρίσκεται κυριολεκτικά 100 μέτρα από τον αντιδραστήρα», πρόσθεσε.
Το έργο των δύο εταιρειών είναι το τελευταίο βήμα στα σχέδια τους, μαζί με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, για τη χρήση της εγκαταλελειμμένης περιοχής για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα σχέδια περιλαμβάνουν περισσότερα έργα για την ανάπτυξη έως και 99 ακόμα μεγαβάτ ηλιακής ισχύος.
Οι εταιρείες υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση το 2016, η οποία προβλέπει ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πληρώνει 15 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην περιοχή μέχρι το 2030. Η τιμή αυτή είναι σχεδόν 40% υψηλότερη από το μέσο κόστος στην Ευρώπη, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Πηγή: www.naftemporiki.gr