Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν περαιτέρω καθώς οι μειώσεις στις ποσότητες που έρχονται από την Μόσχα αντηχούν σε ολόκληρη την περιοχή με τις κυβερνήσεις να στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να προτρέπουν τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς κέρδισαν έως και 5,2%, ενώ Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία στρέφονται στον «βρώμικο» άνθρακα για να διασφαλίσουν ότι τα φώτα θα παραμείνουν αναμμένα, σημειώνει το Bloomberg. Οι μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες είναι έτοιμες να μειώσουν την κατανάλωση για να εξασφαλιστεί ότι θα διοχετευτεί αέριο στις αποθήκες ώστε να υπάρχει αρκετό για θέρμανση το χειμώνα, είπε ένας υπουργός.
Οι βαθιές ρωσικές περικοπές απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια εποχή ήδη υψηλού πληθωρισμού και ασθενούς ανάπτυξης. Η Uniper SE, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, δήλωσε ότι μπορεί να δυσκολευτεί να προμηθεύσει τους δικούς της πελάτες εάν η κατάσταση επιμείνει. Ο αντίκτυπος εξαπλώνεται, με τη Δανία να κηρύσσει «έγκαιρη προειδοποίηση» για ελλείψεις σε αέριο.
«Εκπληρώνουμε τις συμβάσεις που υπογράφουμε με τους πελάτες μας τώρα, αλλά δεν ξέρω σε ποιο βαθμό μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Klaus-Dieter Maubach, διευθύνων σύμβουλος της Uniper. «Για εμάς, είναι μια ιστορική στιγμή, δεν έχουμε δει ποτέ τόσο μεγάλη μείωση στις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία».
Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου μηνός, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ήταν 4,6% υψηλότερα στα 126,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχοντας ανεβεί 2,5% τη Δευτέρα.
Οι αποστολές της Gazprom μέσω του Nord Stream -του μεγαλύτερου αγωγού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση- παραμένουν περίπου στο 40% της χωρητικότητας. Υποστηρίζει ότι έχει προβλήματα με τις επισκευές τουρμπινών ξένης κατασκευής λόγω των κυρώσεων. Εν τω μεταξύ ο αγωγός θα κλείσει 10 ημέρες για συντήρηση τον επόμενο μήνα.

Οι αποθηκευτικοί χώροι στην ΕΕ είναι γεμάτοι σε ποσοστό 55% περίπου. Ωστόσο, οι μειωμένες ροές σημαίνουν ότι η επίτευξη του στόχου για πληρότητα 80% έως την 1η Νοεμβρίου είναι επισφαλής.

Πηγή: euro2day.gr