Σε έναν χρόνο από σήμερα (μέχρι τις αρχές του 2018) θα τεθεί σε λειτουργία το έργο της διασύνδεσης του ηλεκτρικού συστήματος των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, αρχής γενομένης από τη Σύρο που θα συνδεθεί με το Λαύριο με υποβρύχιο καλώδιο όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε εκπομπή του Aegean Voice 107,5 o πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Νίκος Μπουλαξής, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα έργο πνοής τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού συμβάλλει στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Το εν λόγω έργο καθυστέρησε αρκετά χρόνια, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και διαφορών προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο (π.χ. προσφυγές εναντίον της χωροθέτησης των σταθμών), όμως πλέον έχει μπει στην τελική φάση ολοκλήρωσης. Η διασύνδεση θα γίνει σταδιακά και σε τρεις φάσεις (1η φάση εντός το 2017 και μέχρι τις αρχές του 2018, 2η φάση 2018-2019 και 3η φάση λίγο αργότερα), με τους σταθμούς που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στα νησιά να τίθενται σε «ψυχρή εφεδρεία» και να παραμένουν σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια βλάβη στα καλώδια.

«Η παύση των πετρελαϊκών σταθμών θα δώσει ένα όφελος στους καταναλωτές όλης της χώρας. Στις Κυκλάδες ειδικότερα, το όφελος των καταναλωτών θα είναι 50 εκατομμύρια το χρόνο […] Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα αλαφρύνει τον καταναλωτή»επισήμανε ο κ. Μπουλαξής, ο οποίος συμπλήρωσε ότι το διασυνδεδεμένο σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να επιλέξει και κάποια άλλη εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, εκτός από τη ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, θα «προστατεύσει» τα νησιά από διακοπές ρεύματος, όπως αυτή που συνέβη στην ευρύτερη περιοχή της Παροναξίας πριν από λίγες μέρες.

Στη συνέχεια ο κ. Μπουλαξής, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της Πόπης Αλιμπέρτη, ανέλυσε και εξήγησε τις επιμέρους χρεώσεις που περιλαμβάνονται σε έναν λογαριασμό ρεύματος της ΔΕΗ, μίλησε για τα κοινωνικά τιμολόγια και την έκπτωση προς τους συνεπείς καταναλωτές, ενώ αναφέρθηκε και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η οριστικοποίηση των καταλόγων οικιακών καταναλωτών σε περιοχές όπου λειτουργούν ΑΠΕ και θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους, μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας