Σε νέες συστάσεις προχώρησε η Κομισιόν σε 3 κράτη μέλη για την επίσπευση ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για επιτάχυνση αδειοδότησης έργων ΑΠΕ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν στο πλαίσιο της δέσμης παραβάσεων Ιουλίου:
Η Επιτροπή παροτρύνει την ΙΡΛΑΝΔΙΑ, τη ΛΕΤΟΝΙΑ και την ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο τους κανόνες της ΕΕ για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης έργων ανανεώσιμης ενέργειας
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στην Ιρλανδία [INFR(2024)0231], τη Λετονία [INFR(2024)0237] και την Πορτογαλία [INFR(2024)0245] επειδή δεν μετέφεραν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο τις διατάξεις της αναθεωρημένης οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές όσον αφορά την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Η τροποποιητική οδηγία [οδηγία (ΕΕ) 2023/2413], για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001, άρχισε να ισχύει τον Νοέμβριο του 2023 και ορισμένες διατάξεις έπρεπε να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο έως την 1η Ιουλίου 2024. Οι διατάξεις αυτές στοχεύουν στην απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης τόσο για έργα ανανεώσιμης ενέργειας όσο και για τα έργα υποδομής που είναι αναγκαία για την ενσωμάτωση της πρόσθετης δυναμικότητας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Περιλαμβάνονται σαφείς προθεσμίες για τις διαδικασίες αδειοδότησης που στοχεύουν σε συγκεκριμένες τεχνολογίες ή σε συγκεκριμένα είδη έργων, η ενίσχυση του ρόλου του ενιαίου σημείου επαφής για τις αιτήσεις και η παραδοχή ότι τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας και οι σχετικές υποδομές δικτύου είναι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος. Τον Σεπτέμβριο του 2024 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 26 κράτη μέλη, επειδή δεν είχαν μεταφέρει πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο. Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τα μέτρα μεταφοράς που κοινοποίησαν η Ιρλανδία, η Λετονία και η Πορτογαλία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τρία κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη μεταφέρει πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο τις διατάξεις σχετικά με την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει αιτιολογημένες γνώμες στα εν λόγω τρία κράτη μέλη, τα οποία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να ολοκληρώσουν τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ζητήσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
Παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Επιτροπή καλεί τη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, την ΕΣΘΟΝΙΑ, την ΙΡΛΑΝΔΙΑ, την ΙΣΠΑΝΙΑ, την ΙΤΑΛΙΑ, τη ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, την ΑΥΣΤΡΙΑ, τη ΣΛΟΒΑΚΙΑ και τη ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ να συμμορφωθούν με τον κανονισμό για το μεθάνιο
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στη Βουλγαρία [INFR(2025)2115], την Εσθονία [INFR(2025)2114], την Ιρλανδία [INFR(2025)2112], την Ισπανία [INFR(2025)2118], την Ιταλία [INFR(2025)2111], τη Λιθουανία [INFR(2025)2110], την Αυστρία [INFR(2025)2116], τη Σλοβακία [INFR(2025)2108] και τη Φινλανδία[INFR(2025)2113], λόγω παράβασης του κανονισμού (ΕΕ) 2024/1787 για το μεθάνιο, επειδή δεν διόρισαν —ούτε κοινοποίησαν στην Επιτροπή— αρμόδια αρχή επιφορτισμένη με την παρακολούθηση και την επιβολή της εφαρμογής των κανόνων. Ο κανονισμός της ΕΕ για το μεθάνιο αντιμετωπίζει τις εκπομπές μεθανίου στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Αποσκοπεί στη βελτίωση της μέτρησης και της υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ, στην προώθηση της μείωσής τους και στην αύξηση της διαφάνειας στην ΕΕ και παγκοσμίως. Παρέχει επίσης κίνητρα στους διεθνείς εταίρους της ΕΕ για τη μέτρηση, την αναφορά και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου τους. Τα κράτη μέλη όφειλαν να γνωστοποιήσουν στην Επιτροπή τις ονομασίες και τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων αρχών τους έως τις 5 Φεβρουαρίου 2025. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εν λόγω κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητικές επιστολές στη Βουλγαρία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Φινλανδία, οι οποίες έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Εάν η Επιτροπή δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Αιτιολογημένες γνώμες
Η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή αντιτέθηκε στη θέση της Ένωσης σχετικά με τις ενδοενωσιακές διαιτητικές διαδικασίες βάσει της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας.
Σήμερα, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ουγγαρία [INFR(2024)2206] στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο διαδικασίας επί παραβάσει λόγω της μονομερούς δήλωσης της εν λόγω χώρας που αντιβαίνει σε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη θέση της Ένωσης ως προς τη ρήτρα διαιτησίας της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας. Στην απόφαση Komstroy, το Δικαστήριο έκρινε ότι η ρήτρα διαιτησίας της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας δεν έχει εφαρμογή σε διαφορές μεταξύ κράτους μέλους και επενδυτή από άλλο κράτος μέλος σχετικά με επένδυση που πραγματοποίησε ο τελευταίος στο πρώτο κράτος μέλος. Η Ουγγαρία εξέδωσε μονομερή δήλωση ισχυριζόμενη ότι η απόφαση Komstroy ισχύει μόνο για μελλοντικές ενδοενωσιακές διαιτητικές διαδικασίες μεταξύ επενδυτών και κρατών και ότι το αποτέλεσμα αυτό για το μέλλον θα επέλθει μόνο μετά την τροποποίηση της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας.
Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή τον Ιούλιο του 2024, την οποία ακολούθησε αιτιολογημένη γνώμη τον Μάρτιο του 2025. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία παραβιάζει την υποχρέωση καλόπιστης συνεργασίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι εξέφρασε ανοιχτά μονομερή, διαφορετική θέση από εκείνη της ΕΕ. Με αυτή τη δήλωσή της, η Ουγγαρία παραβίασε επίσης τις γενικές αρχές της αυτονομίας, της υπεροχής, της αποτελεσματικότητας και της ομοιόμορφης εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης. Η Ουγγαρία εμμένει στη θέση της, και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή παραπέμπει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.